Ko u Srbiji podmeće bombe pod automobile i ZAŠTO?

Ono što je bilo karakteristično devedesetih godina u obračunima u kriminalnim vodama, a to je podmetanje ekploziva ispod automobila, preselilo se i u dvehiljadite i to, čini se, mnogo žešće nego ranije

  • 10

Srbiju tresu kriminalni obračuni, a najviše stradaju momci s one strane zakona u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Šapcu...

Smatra se da se motivi kriju u trgovini narkoticima i preraspodeli teritorije, a ono što najviše uznemirava javnost su likvidacije u kojima se koriste razorni eksplozivi i bombe čije detonacije dugo ostaju u ušima "običnih" građana, pišu Večernje novosti.

Ono što je bilo karakteristično devedesetih godina kada je reč o "prebiranju dugova", a to je podmetanje eksploziva ispod automobila, preselilo se i u dvehiljadite i to čini se, mnogo žešće nego pre.

U poslednjem ovakvom tragičnom obračunu život je izgubio kralj beogradskih noćnih klubova Dragan Jelinović Jelke (58). Kako su stručnjaci objasnili, on je poginuo u "dirigovanoj" eksploziji sredinom jula ove godine ispred svog doma na Bežanijskoj kosi, a u detonacji su mu bukvalno popucali unutršanji organi i na mestu je bio mrtav. Navodno je korišćen razorni eksploziv "semteks", koji je aktiviran daljinski, najverovatnije mobilnim telefonom.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

VRATILE SE DEVEDESETE: Poslednjih pet brutalnih likvidacija u Beogradu nije rešeno!

Samo mesec dana ranije u skoro identičnoj sačekuši, eksplodirao je džip u kojem je bio Goran Karan (48), ali je na sreću i činjenicom da mu je džip otpozadi bio ojačan, preživeo. On se još uvek nalazi u bolnici gde se oporavlja, ali je van životne opasnosti.

- Ova dva zločina, osim istog eksploziva, povezuje i činjenica da su se žrtve poznavale - navodi izvor Novosti blizak istrazi, pa nastavlja:

- Istražuje se ta njihova veza. Karan bi za desetak dana trebalo da izađe iz bolnice i policija će tada ponovo da ga ispita.

Inače, u kriminalnim obračunima su zbog podmetnutog eksploziva stradali bliski rođaci nekih svedoka saradnika. Tako je u julu 2012. godine u Beogradu ubijen Radojica Joksović, brat od strica Nebojše Joksovića, zaštićenog svedoka u procesu protiv narko-bosa Darka Šarića.

Iako je u vozilu bilo njih troje, eksplozivna naprava se nalazila ispod sedišta vozača, te je usmrtila metu. Tri meseca ranije, u Šapcu je na identičan način ubijen Rade Maksimović, samo što su ovog puta organizatori zločina, znajući za njegove navike, napravu postavili na suvozačevo mesto. Maksimović je preminuo, a telohranitelj i vozač je prošao sa manjim povredama.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Njegov sugrađanin Dusan Rosić je 2009. godine likvidiran u skoro sličnoj akciji, u istoj ulici. Kada je seo u svoje vozilo i upalio ga, došlo je do jezive eksplozije.

U januaru 2012. godine, ubijen je rođak Andrije Draškovića, Boško Raičević, na Dorćolu, kada je tokom vožnje došlo do eksplozije, zbog koje je na mestu ostao mrtav, a pisalo se i da je čak bomba ubačena u automobil tokom vožnje.

Đorđe Stojanović iz Niša, ubijen je 2013. godine na Savindan, a njegovo ubistvo se još uvek istražuje. Sin vlasnika menjačnice "Cekin" raznet je u eksploziji automobila, gotovo u samom centru grada, a smatra se da je nastradao u obračunu sa zelenašima. Eksploziv je aktiviran daljinski, pozivom sa mobilnog telefona, a on je korišćen i u likvidaciji Dorćolca, Marka Filipovića Takija 2007. godine.

Andrija Drašković umakao Hrvatima NA DAN IZRUČENJA Belgiji!

Prvi put na ovim prostorima ubistvo sa postavljenim eksplozivom se dogodilo u Beogradu 1994. godine. Na ovaj dramatičan način, u po bela dana i u centru prestonice likvidiran je Rade Međed, jedan od vlasnika srpskih kockarnica.

Foto: Twitter/@dizajn.ninja Foto: Twitter/@dizajn.ninja

Jedini zločin, koji je počinjen na ovakav način, a koji je policija uspela da rasvetli je likvidacija Gorana Mijatovića Mite, vlasnika fudbalskog kluba sa Bežanijske kose koje se dogodilo 2006. godine. Tada je korišćena protivpešadijska mina "mrud", a naprava je postavljena pod "audi 80", koji su napadači ukrali u Bosni, a zatim ga dovezli u Srbiju i parkirali pored Mijatovićevog automobila.

Ekploziv sa detonatorom je bio povezan daljinskim upravljačem za alarm na susednom vozilu, a kada je Mijatović izašao iz zgrade i krenuo ka sovjoj "fabiji" u trenutku kada je prolazio pored "audija", odjeknula je eksplozija u kojoj su poginuli on i njegov telohranitelj Slavko Novaković.

Godinu dana kasnije, policija je objavila imena sedmorice Mijatovićevićevih atentatora, od kojih je šestorica uhapšeno. Kao direktni počinilac zločina osumnjičen je Slavko Bilinac iz Bosne i Hercegovine, ali on do danas nije priveden, čak se pojavila i informacija da se u međuvremenu ubio.

U svim ovim tragičnim događajima nisu ginule samo mete, već se događalo i da zločinci sami sebe dignu u vazduh. Tako je u jesen 2002. godine u eksploziji automobila bombe u centru Beograda poginuo Ivan Kontić iz Budve, a telo je pronađeno ispod "audija a6", dok je istragom utvrđeno da je Kontić nestručno postavljao napravu ispod vozila mete.

ŠARIĆEVOJ GRUPI 212 GODINA ZATVORA: A evo ko je oslobođen!

Šest godina kasnije, na identičan način nastradao je Šapčanin Stranja Rašeta kada je pokušao da ubije svog "kompanjona" Milana M.

Osim u ova dva slučaja, ovakva "samoubistva", kao i ubistva Gorana Mijatovića Mite, počinioci mnogobrojnih zločina u kojima je upotrebljena eksplozivna naprava - i dalje nisu poznati.

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    27. jul 2015 | 02:10

    Nikad gore stanje u policiji i sudstvu unazad 30 godina!

  • Bolest

    27. jul 2015 | 02:19

    Ma jok,nema kriminala,tako kaze drmr

  • Vlada

    27. jul 2015 | 09:04

    Policija ih likvidira. U Nisu su skinuta jedno tri mafijasa na isti nacin i niko ih nikad nije pronasao. To policija radi i niko drugi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA