• 10

SMRTNA KAZNA ZA GADAFIJEVOG SINA: Evo kako će pogubiti Saifa al-Islama!

Među optuženicima kojima je sud, u televizijskom prenosu, izrekao smrtnu presudu zbog ratnih zločina su, pored Seifa al-Islama Gadafija, i bivši premijer Al-Bagdadi al-Mahmudi, kao i šef obaveštajne službe iz Gadafijevog vremena Abdulah Senusi

  • 10

Sud u Libiji osudio je danas na smrt sina bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija, Seifa al-Islama, i još osam od 37 zvaničnika nekadašnjeg režima, koji su optuženi za zločine i gušenje protesta tokom pobune 2011. godine kojom je okončana Gadafijeva vladavina.

O OVOME SE NE PRIČA: Predstavljamo vam pakao Libije posle Gadafija!

Među optuženicima kojima je sud, u televizijskom prenosu, izrekao smrtnu presudu zbog ratnih zločina su, pored Seifa al-Islama Gadafija, i bivši premijer Al-Bagdadi al-Mahmudi, kao i šef obaveštajne službe iz Gadafijevog vremena Abdulah Senusi, a kazna će biti izvršena streljanjem, prenele su agencije.

Gadafi držao leševe i glave neprijatelja u hladnjači?

Ukupno 37 optuženih se terete sa zločine koji uključuju ubijanje i saučesništvo u podsticanju na silovanje tokom pobune 2011, kao i otmice, sabotažu i utaju javnih sredstava.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Seif al-Islam nije bio prisutan u sudnici, već je iskaz dao putem video-linka, pošto ga lokalna milicija, bivša pobunjenička grupa, od 2011. godine drži u pritvoru u gradu Zintan, odbijajući zahteve vlade u Tripoliju, koju ne priznaje, da ga izruči radi suđenja.

On je uhapšen u novembru 2011. godine, ubrzo nakon što su njegovog oca ubili pobunjenici, u trenutku kada je pokušavao da pobegne iz Libije, navodi "Raša tudej". Suđenje, koje je počelo u libijskoj prestonici u aprilu prošle godine, kritikovale su organizacije za zaštitu ljudskih prava, a bilo je praćeno i nerešenim sporom sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu zbog jurisdikcije u slučaju Seifa al-Islama.

Međunarodni krivični sud u Hagu optužio je Gadafijevog sina za zločine protiv čovečnosti, podseća AP.

Libija je zapala u haos otkako je Moamer Gadafi zbačen i ubijen pre četiri godine, a sada je duboko podeljena između izabranog parlamenta i vlade koja je ograničena na istok zemlje i ima mala ovlašćenja na terenu i, sa druge strane, vlade na zapadu koju podržava islamistička milicija i koja ima kontrolu nad Tripolijem.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Komentari

  • Saša

    @sinisa: poima ti nemas o čemu pričaš, a pričaš!

  • Sinisa

    Nisam siguran da je on bas zasluzio smrtnu kaznu iako je tezak zlikovac. On je rodjen i vaspitan u sistemu gde mu je sve bilo dozvoljeno i imao sva prava pa i pravo da ubija. Njemu jednostavno obicni ljudi nisu predstavljali nista,a otac monstrum je to sve omogucio. Mislim da je on pre za neko lecenje,resocijalizaciju nego za sud.

  • Milun

    Sarkozi i Berluskoni su jedini ratni zlocinci, sto se tice rata u Libiji.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima