PRVI PUT U ŽIVOTU SAM VOZIO KAJAK: I evo šta mi se desilo! (FOTO) (VIDEO)

Na trenutak sam uspeo da umirim kajak i počeo da veslam udesno kako bi se skroz okrenuo i uputio ka obali. Okrenuo sam se nekako, ali tu nije bio kraj mojim "mukama"

  • 3

Verovali ili ne, kajaci datiraju još od pre 4.000 godina kada su ih izumeli Inuiti, arktički narod u Severnoj Americi za potrebe lova. U svojim najranijim oblicima, prvi kajaci su bili drveni i presvučeni u kožu foke, i imali su udubljenje predviđeno za sedenje.

Ekipa Telegrafa upustila se u pustolovinu vožnje kajakom na Dunavu, a kako se naš novinar proveo, donosimo vam iz "prvog lica".

- Nikada ranije nisam seo u kajak. Do sada sam ga video samo na televiziji, u raznim filmovima i dokumentarnim emisijama. Uvek sam se pitao kakav je osećaj voziti kajak i da li je teško?

Otišao sam na Ušće da se oprobam u avanturi.

Tamo me je sačekao Nemanja Nešković koji me je uputio i objasnio kako sve funkcioniše.

Iskreno, nisam imao pojma kako će sve to izgledati, i osećao sam mali strah. Pomislio sam - šta ako se prevrnem i udavim?

Postoje dve vrste kajaka. Jedan je gumeni i širok. Stabilniji je i predviđen za početnike, ali koristi se i za rafting, jer ne može tako lako da se prevrne.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Druga vrsta kajaka je napravljena od jake plastike. On je uži, mnogo nestabilniji, ali i mnogo brži od gumenog.

Rešio sam da prvo krenem sa sigurnijom varijantom.

Nemanja je spustio gumeni kajak u reku i pomogao mi da se smestim.  Polako sam ušao da se ne bih prevrnuo. Objasnio mi je kako da pravilno držim veslo.

- Veslo se drži malo šire od grudi. Ruke treba da budu ispružene iz razloga da bi mogao što dalje da dohvatiš i lepo napraviš zamah, i uvek veslaj levo pa desno. Ako ti na primer, kajak krene malo više ulevo onda zamah treba da ti bude malo jače ulevo kako bi ga ispravio - objasnio mi je Nemanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Obukao sam sigurnosni prsluk i avantura je mogla da počne.

Prethodna priprema i neka posebna fizička snaga vam nije potrebna kako biste upravljali kajakom, ali svakako ne treba da budete mlaki i držite veslo kao da držite pero.

U početku mi je bilo teško da pokrenem kajak, ali ne zbog toga što nisam imao snage nego zato što nisam znao koliko jako treba da zamahnem. Bilo mi je malo i smešno jer sam mahao onim veslom i pomerao se centimetar po centimeter, bukvalno stajao sam u mestu.

Zatim sam lepo uhvatio veslo i počeo da pravim veće zamahe i jače veslam. Stvari su krenule mnogo bolje, a kajak je išao brže i bio stabilniji. Naravno, desilo se da zamahnem malo jače ulevo, a slabije udesno i da mi kajak skrene sa putanje, ali uz dobre savete instruktora brzo bih se vratio na pravi smer.

Obišao sam tako celo Malo ratno ostrvo i osećaj je bio strava.

Pogledajte kako je izgledala moja prva vožnja kajakom:

Međutim, nisam želo da se završi na tome. Hteo sam da sednem i u drugi kajak. Onaj, koji je uži, brži ali i mnogo nestabilniji, pa šta bude.

Nemanja i ja smo zajedno spustili kajak u vodu. Verujte mi, čim sam kročio nogom u njega odmah je počeo da se ljulja. Ušao sam nekako držeći se za ivicu doka.

Uzeo sam veslo, a Nemanja me je malo odgurnuo ka sredini reke. Hteo sam da zaveslam par puta i da se odmah vratim, jer za vožnju ovakve vrste kajaka potrebno je iskustvo i nije šala.

Ali ne, ja sam veslao i veslao i prešao skoro na drugu polovinu reke. Pokušavao sam da se okrenem i vratim na obalu, ali nisam mogao jer nisam smeo naglo i jako da zaveslam kako ne bih pao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na trenutak sam uspeo da umirim kajak i počeo da veslam udesno kako bi se skroz okrenuo i uputio ka obali. Okrenuo sam se nekako, ali tu nije bio kraj mojim "mukama".

Približio sam se nekako do obale ali sam ponovo izgubio ravnotežu i udario sam u jedan usidren gliser.

Uspeo sam nekako da se "dogegam" do doka i popnem na sigurno.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Mogu vam reći da je razlika između gumenog i plastičnog kajaka velika. Za vožnju pravim kajakom potrebno vam je iskustvo, ali svakako nije nemoguće da se nauči.

Za početak možete sesti prvo u gumeni kako biste savladali tehniku veslanja i pravilnog držanja vesla, a zatim možete preći na profesionalni.

Ukoliko i vi želite da osetite adrenalin i uživate u kajaku, reci i prirodi usred Beograda možete to učiniti na Ušću u organizaciji "Wild Serbia". Razgledanje Beograda sada vam može biti uzbudljivije nego ikad.

U videu ispod možete pogledati kakve su vam sve ture na raspolaganju:

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    8. avgust 2015 | 15:35

    Sto je ovo ka' da si vozio avion , a ne kajak prsli ....

  • Jovica

    25. maj 2022 | 17:39

    Pozdrav. Dosta mi je pomoglo sto sam citao,ali i hteo bih da se raspitam o jednoj stvari. Trenutno kupujem gumeni kajak dvosed,pa me zanima gde li na Dunavu u Beogradu moze najbolje da se vozi,i da li trebam da znam da li nece mozda neki kruzer ili brod tuda proci,ipak da ne rizikujem ... Hvala puno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA