KAD MI JE BILO TEŠKO, SAMO SAM SE SMEJAO: Ispovest hrabrog mladića koji je pobedio rak! (FOTO) (VIDEO)

Svaka borba ostavlja trag na ljudima, ali kada se ovi mali borci bore za život, onda, kao po pravilu izrastu u snažne mlade ljude koji mogu da služe svima kao primer

  • 1

Obično detinjstvo svi shvataju kao najbezbrižniji period života i tako bi trebalo da bude, međutim, nekada ovaj period života bude prekretnica i pojedinoj deci, nažalost, neka iskušenja ubrzaju sazrevanje i učine da oni prebrzo postanu odrasli.

SVAKA ČAST: Mladi lečeni od raka sade drvored za svoje drugare!

Odjednom, ti mali ljudi više nisu mali, već istinski i pravi borci.

Prva regionalna konvencija mladih lečenih od raka (FOTO)

Svaka borba ostavlja trag na ljudima, ali kada se ovi mali borci bore za život, onda, kao po pravilu izrastu u snažne mlade ljude koji mogu da služe kao primer i svojim vršnjacima, ali i mnogo starijima od sebe.

TELEGRAF SA OBOLELIMA OD RAKA: Mi smo pobednici, šišanje do glave više boli okolinu nego nas! (FOTO) (VIDEO)

Kako izgleda borba za ozdravljenje pokazala su nam deca iz Udruženja "Čika Boca" prilikom naše posete.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

To je udruženje roditelja, staratelja i prijatelja dece obolele od malignih bolesti. Nastalo je 2011.godine iz potrebe za okupljanjem roditelja koji su u toku onkološkog lečenja ili  su izašli iz procesa lečenja.

Najstariji među njima je Dušan Crnokrak koji ima 18 godina. On je završio Četrnaestu beogradsku gimnaziju. Želja mu je da upiše ili Fakultet za bezbednost ili Kriminalističko-policijsku akademiju.

Priča ovog mladog momka pokazala nam je upravo to koliko je on odrastao i koliko je spreman da bude podrška mlađima od sebe koji su se našli u sličnoj situaciji.

On je opaku bolest ostavio iza sebe još 2009. godine i sada hrabro korača kroz život. Njegov priča počinje ovako:

Foto: Promo Foto: Promo

- Sve je počeo tako što sam imao nesnosan svrab po telu. Požalio sam se majci i odmah smo se uputili kod lekara. Prvobitna dijagnoza je bila šuga i dobio sam za to adekvatnu terapiju - priča Dušan i nastavlja:

- Nakon toga mi se pojavila izraslina na vratu i ubrzo je ustanovljeno da imam tumor limfne žlezde - kaže on.

On priča da je tada znao koliko je njegova bolest ozbiljna, ali da je to saznanje dobro podneo.

- Doktor i roditelji su mi objasnili šta je u pitanju i psihički sam dobro podneo. Najteže mi je palo to što sam morao da budem izolovan i što sam prestao da treniram fudbal - kaže nam Dušan ističući da je nakon hemioterapije bio izlečen.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Međutim, odmah kada se vratio u školske klupe, usledio je šok, bolest se vratila. Tumor je ostavio trag na grudnom košu i nakon dva meseca ponovo se aktivirao.

- Tada sam ponovo primao terapiju, koja je ovog puta bila jača i urađena mi je transplantacija matičnih ćelija. Ponovo sam bio podvrgnut zračenju, i nakon svega toga je konstatovano da nema tragova bolesti - priča nam Dušan kroz šta je sve prošao.

On kaže da je jedino teško podnosio hemioterapije i u tim trenucima je bio psihički poklekao, ali da se veoma dobro držao, za razliku od njegovih roditelja kojima je sve ovo veoma teško padalo.

Foto: Promo Foto: Promo

On je smehom pobedio bolest i kaže da je bolničke dane, kada je bio prikovan za krevet, skraćivao opuštenom igrom sonija kada je njegova soba bila puna dece.

Dušan Crnokrak nam je takođe ispričao da je nakon transplantacije matičnih ćelija proveo šest meseci u izolaciji, prva tri meseca u bolnici, a preostalo vreme je bio izolovan u svom domu.

Vreme provedeno u izolaciji provodio je učeći, a tada su mu i nastavnici dolazili u kućnu posetu kako bi ga ocenjivali.

Dušan je inače ove godine bio u kampu u svojstvu volonera, a pre toga je išao kao kamper.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Ovogodišnji kamp organizovan je u selu Belotić kod Vladimiraca.

Dušan nam prenosi veoma pozitivna iskustva sa boravka u kampu naglašavajući da je ovaj zajednički boravak u prirodan veoma koristan za sve njih.

- Ovo je jedno veoma lepo iskustvo. Svrha kampa je vršnjačka podrška lečenoj deci. Tamo smo imali dosta radionica i mi volonteri smo morali da smišljamo različite igre. Psiholozi su takođe učestvovali u radionicama  - priča Dušan Crnokrak.

Dušan je inače i član udruženja "Mladica" koje čine svi mladi lјudi (mlađi od 28 godina) trenutno u procesu lečenja, remisiji ili su se potpuno izlečili od maligniteta. Reč "MladiCe" potiče od "mladi" i slova C koje je u medicinskom šifarniku oznaka za kancer. 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Oni imaju svoj radio "Mladice" u okviru koga snimaju emisije na određene teme.

Naš sagovornik je aktivan i na radiju.

Dušan Crnokrak nam je kroz razgovor pokazao neverovatan optimizam i kroz svoju priču naučio nas je da je moguće opaku bolest pobediti osmehom.

Njegov volonterski rad potvrđuje spremnost ovog mladog čoveka da svoja iskustva prenosi drugima.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Jovanka Tetiković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA