KUGA U AMERICI: Vekovima je ubijala milione ljudi, a sada se ponovo vratila! (VIDEO)

Kuga, pestis, bubonska kuga, "crna smrt" je akutna, teška, zarazna bolest koja se najčešće javlja u bubonskom obliku ili u obliku upale pluća, a uzrokovana je bakterijom Jersinijom pestis

  • 10

Kuga je vekovima odnosila milione života širom sveta, a pre nekoliko dana od ove bolesti preminula je jedna osoba u saveznoj američkoj državi Kolorado.

Amerika u šoku: Preminuo jedan od najtalentovanijih sportista u zemlji (VIDEO)

Iz tamošnjeg Ministarstva zdravlja rekli su da je preminula jedna odrasla osoba, i osim toga nisu želeli ništa više da otkrivaju.

UBILE SU NA MILIONE LJUDI: Ovo su 10 najsmrtonosnijih bolesti u istoriji (VIDEO)

To je prvi zabeležen slučaj kuge u om kraju još od 2004. godine.

Nadležni su apelovali da vlasnici svoje ljubimce redovno čiste od buva, jer su one glavni prenosioci ove opake bolesti.

Međutim,ovo nije usamljen slučaj u Koloradu. Ranije ove godine od kuge preminuo je tinejdžer Larimer Kaunti.

Centar za Kontrolu i prevenciju bolesti kaže da svake godine oko sedmoro ljudi oboli od kuge u Sjedinjenim Američkim Državama. Njih čak 80 odsto dobiju bubonski oblik ovog virusa.

Iako to može biti opasno po život, uz pomoć moderne medicine i korišćenje antibiotika kuga je sada izlečiva, za razliku od srednjeg veka kada je odnela milione ljudskih života.

Foto-Ilustracija: Wikimedia/PubMedCentral Foto-Ilustracija: Wikimedia/PubMedCentral

Kuga, pestis, bubonska kuga, "crna smrt" je akutna, teška, zarazna bolest koja se najčešće javlja u bubonskom obliku ili u obliku upale pluća, a uzrokovana je bakterijom Jersinijom pestis. Bakteriju prenosi buva, sa glodara na čoveka. Bolesnik sa plućnim oblikom kuge može zarazu da širi vazduhom. Nelečeni oblik plućne kuge se, najčešće, završava smrću, a nepravilno lečena tzv. bubonska kuga, smrtnim ishodom svakog drugog bolesnika.

Kao prirodni izvor - žarište infekcija, bolest se eizootski održava u Africi, Aziji, uključujući i teritorije Rusije, Južne Amerike, i SAD. U Srbiji je poslednja epidemija kuge zabeležena pre više od 160 godina.

(Telegraf.rs/ Izvor: cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    7. avgust 2015 | 11:53

    Malo, malo, pa se pojavi neka bolest iz laboratorije, pobegne im "slucajno", malo side, malo kuge, ebole, boginje... malo vise ratova...i dolazi se polako, do one cifre koju su bogatasi odredili kada je populacija u pitanju. Ako treba brze, nema problema, nacice i za to resenje.

  • Drugi

    7. avgust 2015 | 00:55

    Pa sad idi u restorane i gde je dozvoljeno uvoditi kucice

  • bojancic

    8. avgust 2015 | 15:37

    Farmaceutska mafija - najvece zlo ikada koje se pojavilo na planetim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA