Kosovska policija čuva manastir Devič

Kfor, Euleks i KPS potpisali sporazum po kojem Kfor predaje kosovskoj policiji nadležnost nad obezbeđivanjem pravoslavnog verskog objekta

  • 0

Pravoslavni manastir Devič, koji se nalazi kod Srbice na severu Kosova, od danas obezbeđuje kosovska policija. Predstavnici KPS-a potpisali su sa Euleksom i Kforom sporazum prema kom obezbeđivanje ovog manastira više nije u nadležnosti Kfora. Manastir Devič je oštećen tokom martovskih nereda 2004. godine i delimično je obnovljen.

Regionalni direktor kosovske policije Nehat Tači potpisao je u Kosovskoj Mitrovici trilateralni sporazum sa predstavnicima Euleksa i Kfora u vezi sa obezbeđivanjem manastira Devič od strane kosovske policije. Sporazum će biti sproveden na osnovu zadataka i obaveza koje proističu u slučajevima kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturnih i verskih objekata.

Sve strane potpisnice sporazuma složile su se da bude obavljen prenos ovlašćenja sa Kfora na kosovsku policiju jer, kako se navodi, policija je pokazala spremnost da preuzme odgovornost za čuvanje ovog manstira.

Manastir Devič, koji se nalazi pet kilometara južno od Srbice, spaljen je tokom martovskih nereda kosovskih Albanaca 2004. godine i delimično je obnovljen. Manastir je podigao despot Ðurađ Branković oko 1434. godine u znak zahvalnosti za ozdravljenje svoje kćeri device, po čemu je manastir i dobio ime.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA