ONI RADE I KADA TREBA DA SLAVE: Borski rudari udarnički obeležili svoj praznik (FOTO)

-I u ovoj, prazničnoj smeni, u neposrednoj proizvodnji imamo 65 radnika: tridesetak na liniji rude i jalovine, dvadesetak u elektromašinskom održavanju i petnaestak na drobljenju rude i transportnom sistemu - kaže Milan Delić, upravnik površinskog kopa

  • 0

U Rudarsko-topioničarskom Basenu Bor radi se i vikendom i praznikom kao i bilo kojim radnim danom. Tako je bilo i ovog 6. avgusta kada zaposleni u kombinatu bakra obeležavaju Dan rudara Srbije i Dan kompanije. U to smo se uverili posetivši rudare prve smene u borskoj "Jami", na površinskom kopu "Veliki Krivelj" i u kriveljskoj "Flotaciji".

Do kote 335 u Četvrtom zahvatu na površinskom kopu "Veliki Krivelj" stižemo kamionom koji prevozi rudare na primopredaju. Vodič nam je iskusni vozač teških kamiona Dejan Adžić koji objašnjava da se primopredaja, praktično, obavlja "u hodu":

-Čekaju nas kolege iz prethodne smene, menjamo se za upravljačem kamiona i komandama bagera i bušiulica, buldozera... Skrećemo pažnju jedan drugome na radne uslove ili eventualne probleme u radu mehanizacije. Na taj način nema praznog hoda. Kamion se, praktično, ne gasi i po tridesetak radnih sati kada odlazi na dnevni remont. Želim da što bolje radimo, pa će proizvodnja biti bolja, a plata veća - kaže Adžić.

DA LI ĆEMO SVI POSTATI MILIONERI? Senzacionalno otkriće Amerikanaca, SRBIJA LEŽI NA ZLATU!

Na koti 335 u Četvrtom zahvatu, pored kamiona koji čeka na utovar, srećemo upravnika površinskog kopa Milana Delića. On, između ostalog, izdaje radne zadatke i kontroliše izvršenje:

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

-I u ovoj, prazničnoj smeni, u neposrednoj proizvodnji imamo 65 radnika: tridesetak na liniji rude i jalovine, dvadesetak u elektromašinskom održavanju i petnaestak na drobljenju rude i transportnom sistemu. To je dovoljno za izvršenje planiranog obima poslova jer imamo iskusne radnike i novu savremenu mehanizaciju - kaže Delić.

Za komandama velikog "komacu" bagera (K-1) je mladi bagerista Aleksandar Maletić. Na površinskom kopu "Veliki Krivelj" radi pet godina.

-Moj deda po majci bio je rudar u borskoj "Jami", a otac je stekao penziju kao buldoŽerista na istom ovom površinskom kopu. Moćna je ovo mašina, sve je automatizovano. Kad je bager nov i ima klimu, kao ovaj moj, lako je raditi i leti i zimi. I kolegama koji danas rade, ali i onima koji slave, želim sreću u radu i životu i da budu vredni, jer u teškim vremenima treba još bolje raditi - poručuje bagerista Maletić.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Slaviša Vojinović, poreklom je iz susednog sela Krivelja, pa je blizina posla uticala da, kao rudarski tehničar, postane vozač teških kamiona. Ovaj posao radi već 15 godina:

-Imamo nove kamione i sada su uslovi rada neuporedivo bolji. Uz dobru obuku i iskustvo lako je raditi sa savremenom automatizovanom rudarskom mehanizacijom. Dobro zarađujemo i među boljima smo u Srbiji. Želim sreću kolegama koji rade na praznik, a onima koji slave želim lep provod jer će sutra bolje raditi - kaže vozač teških kamiona Vojinović.

SA MINERIMA U BORSKOM RUDNIKU NA PLUS 40 STEPENI: Uz duže pauze i mineralnu vodu lakše gutaju rudarski hleb (FOTO)

Na Dan rudara i Dan RTB-a radi se i u borskoj "Jami". U prvoj smeni je dvadesetak rudara. Među njima je i kopač-palilac Stanimir Ivanović, koji u jami radi od 1999. godine:

-Ako uporedim vreme kada sam počeo da radim u jami, sada su uslovi rada neuporedivo bolji i plate veće, mada uvek ima mesta za bolje. Radimo na 500-600 metara ispod zemlje, glava je uvek u torbi, ali ne žalimo se. Nadamo se da će biti još bolje i u jami, i na kopovima, i u flotacijama, i u topionici... Od toga svi živimo - kaže Ivanović u ime svojih kolega "jamaca".

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

U flotaciji "Veliki Krivelj" i ovog 6. avgusta u prvoj smeni, kao i ostalih dana, u neposrednoj proizvodnji radi dvadesetak radnika. Među njima je i glavni poslovođa Slaviša Grujić koji ovde radi 30 godina:

-N i kod nas nema razlike u radu običnim danom i praznikom. Između obeležavanja dva Dana rudara završili smo rekonstrukciju i automatizaciju flotacije. Sada imamo bolje iskorišćenje bakra, lakše praćenje tehnoloških parametara flotiranja i veću proizvodnju. Svima želim srećan praznik, da više i bolje rade jer će tako i plata biti veća. Zadovoljni smo zaradom, ali uvek može bolje. Tome svi težimo i zato povećavamo proizvodnju - zaključuje poslovođa Grujić.

Foto: RTB Bor Foto: RTB Bor

Na Dan rudara ne rade samo rudari nego i topioničari, elektrolizeri i svi oni koji su, kako se to popularno kaže, "na liniji bakra".

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA