Bankama milijardu dinara mesečno za održavanje računa

Bankari naplatu opravdavaju time da je uposlen službenik, informacioni sistem košta, a habaju se i računari. Pojedine banke nude i kamatu po tekućem računu

  • 1

Za uslugu održavanja tekućeg računa banke u Srbiji mesečno uzmu u proseku 960 miliona dinara.

Do sume od gotovo milijardu dinara mesečno, odnosno 11,5 milijardi dinara godišnje, dolazi se ako se uzme prosečna tarifa od 150 dinara i pomnoži sa 6,4 miliona tekućih računa, koliko beleži Udruženje banaka.

Bankari objašnjavaju da je uposlen službenik, informacioni sistem košta, kao i baze podataka, a habaju se i računari. U suštini navode sve one troškove koji postoje i kad odobravaju kredite, primaju štednju, knjiže račune ili pružaju bilo koju drugu uslugu.

- Uostalom, banke treba nešto i da zarade. Ne možemo sav profit ostvariti kroz kamate na kredite, pošto banka plaća kamatu na štednju - kaže jedan bankar.

Na opasku da su uglavnom strane banke te koje papreno naplaćuju održavanje tekućeg računa, i do 450 dinara mesečno, Miroslav Rebić, direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom banke Sosijete ženeral kaže da je reč o poslovnoj strategiji.

- Ja se sećam da sam plaćao održavanje računa i pre 20 godina u tadašnjoj Beobanci - kaže Rebić, i dodaje da građani u tom "skupom" paketu dobijaju korišćenje debitnih kartica, slanje izvoda sa računa, mobilno i veb-bankarstvo, mogućnost plaćanja računa, kao i prebacivanje sredstava sa deviznog na dinarski račun, što je naročito korisno u inostranstvu.

Da bi se pozicionirale na tržištu, pojedine banke nude i stimulativnu kamatu po tekućem računu. To je njihova konkurentska prednost na tržištu koju broje 33 banke pošto je reč uglavnom o manjim bankama sa manjim tržišnim učešćem i slabijom zastupljenošću po broju filijala, bankomata, naročito u unutrašnjosti.

U Erste banci kažu da im ta usluga nije zanimljiva, jer je reč o simboličnoj kamati koju bi dobio klijent od 0,5 ili jedan odsto godišnje. U Folksbanci nude kamatu na sredstva koja se u toku meseca ne troše sa računa i kamatna stopa je oko tri odsto godišnje.

(Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar

    18. april 2012 | 20:15

    Banke su u stvari u Srbiji razbojnicke druzine jer im je to vlast omogucila.banke u bilo kojoj kombinaciji poslovnog odnosa ne mogu da izgube visestruko se osiguravaju a drzava isterava njihovo pravo koje nije osnovano na pravdi nego na namestenom pravu. Treba ih se kloniti , treba raditi robnu razmenu, treba izbegavati bankarske usluge po svaku cenu, zatvarati racune, podizati sve odjednom i poslovato gotovinom i t d

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA