SRBI SU OTELI KOSOVO OD ALBANACA? Ovo naša deca uče u školama!

- U udžbeniku iz istorije za šesti razred osnovne škole piše da su Sloveni došli na Kosovo i Metohiju i tamo zatekli Ilire, koji su današnji Albanci, pa im oteli kuće i njive, te su oni zato bili prinuđeni da idu u planine i čuvaju stoku. To je nečuveno! - kaže istoričar Jovan Deretić

  • 97
Foto: zavod.co.rs

Foto: zavod.co.rs

 

Današnja štampa kao skandal prenosi informaciju da udžbenik iz istorije za šesti razred osnovne škole uči decu da su Albanci starosedeoci Balkana od kojih su Srbi oteli zemlju.

 

KO JE PRVI DOŠAO NA BALKAN - SRBI ILI ALBANCI? Evo odgovora koji će vas šokirati!

 

Frapantni detalji navodne srpske srednjovekovne istorije u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva delo su autora Radeta Mihaljčića, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu u penziji i redovnog člana Akademije i umetnosti Republike Srpske, pišu “Naše novine”.

 

KOSOVO (NI)JE SRBIJA: Šestaci uče iz udžbenika u kojima je ono OTCEPLJENO od ostatka države!

 

Mihaljčić ističe i da su doseljeni Sloveni, među kojima i Srbi, primili od Albanaca običaje i kulturu, kao i da im je, svojevremeno Stefan Nemanja preoteo krajeve severne Albanije.

 

- Starosedeoci Albanci vode poreklo od Ilira, romanizovanih u manjoj meri, i oni su jedini sačuvali jezik, običaje i druga narodna obeležja. S njima su se mešali Sloveni, Grci i drugi narodi i vremenom se sa njima stopili - piše izmešu ostalog u pomenutom udžbeniku.

 

U odeljku koji se bavi osmanlijskim osvajanjima, autor ponovo pominje Albance kao oštećenu stranu.

 

- Posle Maričke i Kosovske bitke, Turci su nastavili sa osvajanjima i vremenom sve više ugrožavali albanske oblasti - trvdi autor.

 

Foto - ilustracija: Tanjug/AP

 

Istoričar Jovan Deretić kaže da se što pre mora stati na put ovom prekrajanju istorije i predstavljanju Srba kao okupatora zemlje koja im oduvek pripada.

 

- U tom udžbeniku piše da su Sloveni došli na Kosovo i Metohiju i tamo zatekli Ilire, koji su današnji Albanci, pa im oteli kuće i njive, te su oni zato bili prinuđeni da idu u planine i čuvaju stoku. To je nečuveno! Oko ove knjige je bilo mnogo polemike, a poseban skandal je što je te navode odobrilo Ministarstvo prosvete, a štampao Zavod za udžbenike. Možemo mi da mislimo šta god hoćemo, ali gore od ovoga nema. Čemu to uče našu decu? - ogorčen je Deretić.

 

S njim je saglasan i istoričar Vuk Mišić, koji dodaje da su svetski stručnjaci u svojim delima više puta demantovali ono što mi i dalje učimo u osnovnoj školi.

 

Printskrin: Youtube/majctop1

Printskrin: Youtube/majctop1

 

- Nemački lingvista i akademik Gustav Vajgand još je u 19. veku dokazao da Albanci nisu Iliri, već indoevropskog porekla. Štaviše i mnogi albanski istoričari potvrđuju ovu tezu - kaže Mišić.

 

Sa druge strane, autor udžbenika Mihaljčić za “Naše novine” ističe da stoji iza svih navoda i da su oni rezultat dugogodišnjeg istraživanja.

 

- Ono što ja mogu svojim imenom i prezimenom da garantujem, jeste da u knjizi nema apsolutno nijedne greške. Sve je to rezultat ozbiljnog istraživanja tokom kojeg sam imao pomoć svojih studenata i kolega - kaže Mihaljčić.

 

(Telegraf.rs / Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kendo majstor

    10. avgust 2015 | 12:27

    Nije ni cudo kad nemusti pisu istoriju...bice uskoro da smo i genocid nad Austrougrima pocinili...bice

  • Natasa

    10. avgust 2015 | 11:55

    Boze dali je moguce da smo mi take ljakse od naroda da ne smemo u svojoj drzavi da pisemo pravu istoriju nego sami sebe ponizujemo i lazi ucimo otisli smo u propast.

  • Dragan LE

    10. avgust 2015 | 12:40

    Sta radi kinta ! E moj Rade...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA