U AMERICI RASPAD SISTEMA: Proglašeno vanredno stanje, rat policije i demonstranata (FOTO) (VIDEO)

Policija je naložila demonstrantima da se uklone sa avenije Zapadni Florisant i oslobode saobraćajnu žilu-kucavicu, dok su neki od okupljenih bacali flaše sa vodom i drugo smeće na policajce

  • 23

Pedesetak demonstranata uhapšeno posle blokiranja ulaza u federalni sud u Sent Luisu i još devet pošto su blokirali centralnu aveniju u Fergusonu dok su pozivali na agresivniji odgovor američke vlade protiv onoga što su nazvali "rasistička praksa organa za sprovođenje zakona".

RAFALI ODJEKIVALI FERGUSONOM: Policija UPUCALA druga Majkla Brauna, Afroamerikanca čije je UBISTVO Ameriku diglo na noge! (FOTO) (VIDEO)

Policija je naložila demonstrantima da se uklone sa avenije Zapadni Florisant i oslobode saobraćajnu žilu-kucavicu, dok su neki od okupljenih bacali flaše sa vodom i drugo smeće na policajce.

- Oni neće zauzeti ulicu noćas. To se neće desiti - jasan je bio šef oblasne policije Sent Luisa Jon Belmar u izjavi za američku agenciju AP.

Hapšenje intelektualca i aktiviste za građanska prava Kornela Vesta i još nekoliko desetina njih smatraju da su deo onoga što je nazvano "nacionalni dan građanske neposlušnosti".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ta hapšenja usledila su dan posle obeležavanja prve godišnjice od smrti crnog tinejdžera Majkla Brauna koga je ubila američka policija.

Dan ranije teško je ranjen crni 18-godišnjak pošto je, kako je navela lokalna policija, pucao na policiju tokom protesta između nedelje i ponedeljka.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Tužioci su u ponedeljak optužili ranjenog tinejdžera Tajrona Harisa za napad na policijske službenike u Fergusonu, posle razmene pucnjave prethodne noći, u kojem je Haris teško ranjen.

Haris se nalazi u bolnici nakon što je juče hospitalizovan, a policija njegovo stanje opisuje kao kritično.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Okrug Sent Luis proglasio je noćas vanredno stanje u Fergusonu, zbog nasilja do kojeg je došlo na obeležavanju godišnjice smrti Brauna.

- Ovo nasilje neće tolerisati zajednica koja je radila neumorno, tokom prošle godine, kako bi se obnovila i postala jača - saopštio je rukovodilac okruga Sent Luis Stiv Stendžer, prenosi Rojters.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nenaoružani Braun ubijen je 9. avgusta prošle godine u Fergusonu od belog policajca što je pokrenulo osnivanja opštenacionalnog pokreta "Životi crnaca znače".

Pogledajte video:

YouTube / Ruptly TV

(Telegraf.rs / Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Americki Demokrata a u dusi rus i Jugosloven

    11. avgust 2015 | 15:25

    Jel pocelo...!?

  • Dejan

    11. avgust 2015 | 12:36

    DEMOKRATIJA BRATE,DEMOKRATIJA

  • joca

    11. avgust 2015 | 13:48

    Ako bude građanskog rata, biće ga zato što se to želi, a želi se jer je rat i revolucija najbolji način prekida kontinuiteta i gradnje nekog drugog društva sa drastičnim ograničenjima ljudskih prava, slobode govora i izražavanja. Kina i Rusija su rešene, tamo toga i nema, ostaje Evropa i SAD gde je to malo teže postići. U Evropi će izgovor biti rat protiv terorista islamskih, a u SAD će to biti zbog unutrašnjih neprijatelja. Na kraju ćemo imati totalitarnu svetsku vladu. Živi bili pa videli. Svi su oni ista ekipa, odlično se oni razumeju, kao što su se i kroz istoriju razumeli, samo je sada to globalno. Običan čovek je kada god je to bilo moguće bio ugnjetavan, kontrolisan i tlačen, samo se na momente puštao viši stepen slobode kada bi bivalo teže da se kontroliše zbog razvoja nauke i tehnologije (francuska revolucija recimo i celi XIX vek i XX vek) . Danas su opet razvojem nauke došli do stepena da im radna snaga ne treba a i ovo ljudi što ima mogu da kontrolišu dostupnošćću novca, hrane , lekova...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA