PUTIN SE OKREĆE KA AMERICI: Zapad nije neprijatelj, to je simbol uspeha i moći?!

Mislili ste da Rusija mrzi Amerikance, ali kad pročitate ovaj tekst, shvatićete da su stvari ipak malo drugačije

  • 11

Političke vođe jasno ističu dve najveće pretnje za Zapad - džihadiste i Putina.

 PUTINOV DŽINOVSKI RATNIK OD 213 CM I 150 KG: Upoznajte čoveka koji je došao u Srbiju da se POKLONI SVETOM SAVI!

Kada kreatore politike na Zapadu pitamo o glavnim sigurnosnim pretnjama sa kojima se suočava Evropa na prva dva mesta postaviće džihadiste i ruskog predsednika, napisala je Bridžet Kendal za BBC.

Zapadne vlasti tvrde da je Putin pripojivši Krim i podsticanjem rata u istočnoj Ukrajini ne samo povredio suverenitet Ukrajine, već je takođe izazvao granice Evrope i sebe prikazao kao opasnog i nepredvidljivog vođu.

Evropa je na stalnom oprezu, a oči Zapada uperene su ka Rusiji i oprezno isčekuju Putinov sledeći potez.

Od mirovnog sporazuma u Minsku, čini se kao da je situacija u Ukrajini postala još nelagodnija, nerešivija. Razgovori o budućnosti istočne Ukrajine nastavljaju se s malo napretka, a obe strane su prekršile primirje što dovodi do svakodnevnih žrtava.

Sankcije Zapada su i dalje na snazi, a ruski odnosi sa Evropom zategnuti su na mnogim frontovima.

Prinst:Youtube/ruewrwef Prinst:Youtube/ruewrwef

Najnoviji komentar koji je izneo general-pukovnik Evgenij Buzinski, ruski međunarodni vojni pregovarač, mogao bi malo da rasvetli celu ovu situaciju.

Buzinski odbacuje ideju potencijalnog ruskog napada na baltičke države kao iracionalnu. On tvrdi da bi za Rusiju bilo glupo da napadne zemlju zaštićenu od NATO-a. Rus takođe smatra da se sukob između Rusije i Zapada smanjio poslednjih nekoliko meseci, delom i zbog sporazuma u Minsku.

Pored toga Buzinski upozorava ako bi Kijev poslao trupe preko linije primirja kako bi pokušao pomoću vojske da uzme natrag istočnu Ukrajinu, to bi bila "crvena linija" za Rusiju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ako Kijev pokrene ofanzivu pod izgovorom da su granatirani, onda bi se Rusija mogla umešati u to i to bi svakako bio rat - rekao je Buzinski.

U isto vreme ukrajinski predsednik Petro Porošenko insistira da će bilo koji potez zbog kog bi sukob eskalirao verovatno doći s ruske strane.

U poslednjih godinu dana mnoge ruske vojne i sigurnosne figure počele su da tvrde kako SAD želi da oslabi i demontira Rusiju, kako bi Amerika osigurala vlastitu nadmoć.

I pored ovih tvrdnji koje još više komplikuju celu situaciju, Buzinski ne vidi Zapad kao prirodnog neprijatelja svoje zemlje. On veruje da je Rusija evropska zemlja i da je bliža Zapadu nego Kini, Indiji i Koreji.

Pitanje koje je postavljeno, a na koje je još uvek teško dati odgovor jeste mogu li Rusija i Zapad biti saveznici i da li je Rusiji bolje samoj ili treba da se okrene ka istoku.

(Telegraf.rs/Izvor: Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera

    17. avgust 2015 | 07:16

    Znaci,Rusija krece.Dobice svaba treci put po guzici.

  • Aus

    17. avgust 2015 | 00:22

    Kad je putin reko daje zapada ne prijatelje nikad . On je reko samo dasu parteri nikad nije reko da su oni neprijatelji

  • Zelimir Antunovic

    16. avgust 2015 | 20:28

    Bez obzira na sve...mir ,mir i samo mir rjesenje je za sve i sviju....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA