NA KOJIM LOKACIJAMA VEŽBAJU RUSI, A NA KOJIM NATO: I gde je moguć rat između njih?

Vojne vežbe prete da eskaliraju u rat!

  • 10

Rusija i NATO izvode vojne vežbe jedna do druge, a eksperti najavljuju da u bilo kom momentu može doći do rata!

 RUSI I KINEZI UJEDINJENI: Počele zajedničke vojne vežbe, svi se pitaju ŠTA JE SLEDEĆE!

Ruske vojne vežbe proširile su se na teritorije od najsevernijih granica daleko iznad Arktičkog kruga, sve do teritorija blizu Japana.

Masovne NATO eskadrile pustile su odmah zatim hiljade trupa u Evropu. Decenijama nakon hladnog rata, Evropa je opet region vojne drame, a prema nekim ekspertima, i mesto rastućeg rizika za ratno suočavanje.

Ruski vojnici su početkom marta krenuli u nenajavljenu vežbu koja je narasla do te mere da sada broji više od 80 hiljada operativaca. Iznad Barentskog mora strateški bombarederi vežbaju napad iz vazduha, pored Letonske granice vazduhoplovne trupe izvode sletanja i napade na helikoptere dok ih artiljerijski operativci pokrivaju sa zemlje, a u Baltičkom moru ruske podmornice rade vežbe koristeći se raketama.

Evo nekoliko lokacija na kojima Rusi vežbaju:

Severna flota: Predvodi vežbe iz čišćenja minskog polja, izbegavanja podmornica i vazdušne odbrane u Barentskom i Norveškom moru. Strateški bombarderi vežbaju napade uz podršku napadača i vazduhoplovnim snagama koje simuliraju sletanja helikoptera u ratnim područjima.

Mornarički napadači simuliraju presretanje neprijateljskih aviona.

Kola Peninsula i Arktičko ostrvo: Vazduhoplovne i zemaljske jedinice pregrupišu se sa Arktika na Kola Peninsulu. Vazduhoplovne trupe sleću na ruski deo Arktičkog ostrva.

Flota Baltičkog mora: Izvode "pronađi i uništi" simulaciju, taktike za odbranu iz vazduha, raketne i artiljerijske vežbe.

Mornarička avijacija određuje noćne treninge. Zemaljske jedinice izvode vežbe sa otvorenom vatrom noću.

Vazdušne operacije: Vazdušne trupe izvode sletanja blizu Letonske granice, dok helikopteri i artiljerija predstavljaju podršku temaljskim snagama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Lokacije na kojima NATO izvodi vežbe:

Vrh Lopte 15: Mornarička flota na Baltičkom moru izvodi amfibijske operacije u Švedskoj i Poljskoj. Sadrži 49 brodova, 61 ratni avion, podmornicu i 700 zemaljskih trupa.

Operacije su bile izvođene pored ruske eksklave u Kaliningradu.

Napad Sabljom 15: Velika skala oklopnih i vazdušnih operacija sa otvorenom vatrom, sa bliskom vazdušnom podrškom koja uključuje 6000 trupa u Lizvaniji, Letoniji, Poljskoj i Estoniji.

Pravda Trozubcem: Vežbe fokusirane na koordinaciji ogromne skale savezničkih operacija i pregrupisanje glavnih komandi NATO-a.

Plemeniti skok: Prvi zadatak NATO-ove visoko spremne jedinice je da obezbedi brzu infiltraciju na savezničke teritorije. Preko 2100 trupa iz devet NATO država učestvuje u ovoj misiji.

FotoAP/Emilio Morenatti FotoAP/Emilio Morenatti

Rizik od eskalacije je veliki, jer svaka strana gleda oprezno i spremno ovu drugu, a obe zaključuju da je još više vojnih vežbi neophodno.

Predstavnici NATO-a su se pobunili rekavši da su ove vežbe samo deo defanzivne taktike. Za to vreme, ruske vođe se žale na NATO ekspanziju na njihovim granicama rekavši da je to pretnja ruskim bezbedonosnim sistemima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da je ekspanzija NATO-a u Ukrajini razlog zašto je Krimen Peninsula sada dom ruskoj floti.

Reporteri govore o "opasnoj dinamici" napred i nazad, a za sada je izvesno da se nijedna od dve strane neće povući.

Od sada Telegraf možete da pratite i na Vajberu.

(Telegraf.rs/Izvor: Washington Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kamy

    23. avgust 2015 | 23:24

    Gospodo,sta se ceka? Pocnite vec jednom!

  • Djeneral leni

    24. avgust 2015 | 00:03

    Rusija je tata

  • ПАМТИМ

    24. avgust 2015 | 08:25

    Данас само Обами треба рат.Пентагон производи оружје и треба имати купце.На тај начин решава више проблема :запошљава ,зарађује,смањује популацију на Планети.Порушено треба поново градити ,значи ,кредити и продаја материјала за изградњу.Стара пословица каже :"Ко другоме јаму копа - сам у њу пада".То је народна мудрост и не треба је занемарити.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA