Amerika napala Islamsku državu prvi put iz Turske!

- Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na Islamsku državu iz vazduhoplovne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su vazdušni udari - rekla je zapovednica Elisa Smit, portparol Pentagona

  • 6

SAD su u sredu prvi put koristile tursku vazdušnu bazu kako bi poslale bombardere na položaje grupe džihadista Islamske države u Siriji dok turski predsednik Erdogan ističe svoju "odlučnost" u "ratu protiv terorizma" koji vodi protiv kurdskih pobunjenika i ID-a (Islamske države).

NOVI AMERIČKI RAT: Mornarica krstari Arapskim morem, rastu tenzije na Bliskom istoku! (VIDEO)

- Danas su Sjedinjene Države počele akcije s pilotima na ID iz vazduhoplovne baze Incirlika u Turskoj. Izvedeni su vazdušni udari - rekla je zapovednica Elisa Smit, portparol Pentagona.

Smit je istakla da su ti udari mogući pošto je Ankara u julu odobrila Amerikancima korišćenje baze na jugu zemlje kako bi vodili ofanzivu protiv ID-a u Siriji.

Koalicija koju predvode Amerikanci dosad se koristila turskom bazom Incirlikom kako bi u slala u Siriju bespilotne letelice, a njeni borbeni avioni su poletali s nosača aviona i iz vojnih baza u regiji.

Turska, članica NATO-a, sve donedavno nije htela da učestvuje u operacijama koalicije protiv ID-a iz straha da ne pridonese jačanju sirijskih Kurda koji se na terenu bore s džihadistima blizu njene granice.

Ali napad u Surucu 20. jula u kom su poginule 32 osobe a pripisuje se ID-u, promenio je okolnosti i prisilio Ankaru na strateški zaokret.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    13. avgust 2015 | 11:42

    Bravo turska i ameri samo napred bre !

  • Bodo

    13. avgust 2015 | 12:43

    Jedni drugima oči izvadili...

  • ČIČA

    13. avgust 2015 | 12:19

    Nije to nikakav zaokret,ameri su hteli da uđu u sitiju i rasture kamen na kamenu.Kina se odlučno suprotstavila i obećala ulazak u rat,to je to a poklisari i dupelisci rade ono što im ameri naložili,nisu mogli nauditi ni Kini,ni Rusiji,al će srozati evropu,i opet će se preko njenihleđa,i afrikanaca i istošnjaka,izvući iz ek. Krize,mislim zadnji put,jer krah je blizu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA