ROME NIKAD NE BI TREBALO DA ZOVETE CIGANI: Evo koliko je to njima uvredljivo!

Ako neka reč poprimi uvredljivo značenje, onda ona postaje takoreći strela koju vi odapinjete u živo meso, kaže profesor Rajko Đurić

  • 79

Nemojte Rome da zovete Cigani!

Ako ni zbog čega drugog, onda zato što će neko romsko dete ili majka sigurno zaplakati zbog vaših reči. A ko na ovom svetu ima pravo da izazove suze majke ili deteta?

Da bismo razjasnili jednom zauvek zašto je i koliko je pogrešno da u medijima i javnim nastupima, pa i privatno, Rome nazivamo "Cigani", zamolili smo dr Rajka Đurića, jednog od nekolicine svetski vrednih intelektualaca koji žive u Srbiji, inače Roma, da nam da razjašnjenje.

- To je već banalna stvar. To je objasnio čuveni lingvista Franc Miklošič, koji je bio predsednik Akademije nauka u Beču. Reč “atingano”, što će reći Cigani, postojala je pre nego što su Romi došli na Balkan. To je bio naziv za jednu sektu, o kojoj je pisao, recimo Danilo Kiš u Enciklopediji mrtvih. On piše o Sigonu i njegovom bratstvu i ta sekta, dakle, bila je atinganos. E sad dolazi lingvistička priča. Pošto je a na početku te reči nestabilno, ostaje tinganos. “T” i “i” zajedno daju ciganos... Kao što je Aristotel lepo rekao, nijedna reč sama po sebi nije negativna. Međutim, reči ne žive u rečniku. Reči su u svakodnevnom opštenju, i ako ona poprimi uvredljivo značenje, onda, naravno, ona postaje takoreći strela koju vi odapinjete u živo meso. Evo, pomenuću Miladina Životića (čuveni profesor sa katedre za filozofiju Filozofskog fakultete u Beogradu, inače Rom, prim. aut.). On je meni rekao “Rajko, ja se tebi divim. Ti imaš hrabrosti javno da kažeš da si Rom, ja tu hrabrost nemam - rekao je Đurić za Telegraf.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

A evo šta kaže romski novinar Ivan Vasić:

Kada me pitaj da li sam Ciganin ili Rom, znam da me to ne pitaju prijatelji i oni koji me cene i poštuju kao čoveka, već oni koji pokušavaju da me omalovaže i potcene. Ja tim ljudima obično odgovorim "ja sam građanin Srbije". Ne zato što se stidim jer sam romske nacionalnosti, ne stidim se, naprotiv, nego zato što sam rođen u Srbiji, što je Srbija moja domovina i ja druge nemam. Zato što mi je jedan deda poginuo na Solunskom frontu za Srbiju, zato što su mi drugi deda i jedan stric poginuli u Drugom svetskom ratu za Srbiju, zato što su mi Srbi kumovi i prijatelji. Zar mislite da neko, zato što je beo i bogat, ima više prava da voli Srbiju više od mene? Vaspitavam decu i unučiće da vole Srbiju kao svoju jedinu domovinu, jer mi druge nemamo. Da ne dozvole da ih neko uvredi i omalovaži. Tako može da govori, kako je govorio Njegoš, samo onaj kome tragovi smrde nečoveštvom.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Dragan Ristić, iz muzičke grupe "Kal" kaže da postoji mnog razloga zašto je naziv "Cigani" uvredljiv za sve Rome.

- Jedan od glavnih razloga je što u našem jeziku ne postoji reč Ciganin već samo Rom i označava svakg pripadnika romske nacinalne manjine. Takođe, Internacionalna unija Roma koja postoji od 1971. godine ne priznaje reč Ciganin. Ovim razlozima svakako treba dodati i činjenicu da reč Ciganin ima pežorativno značenje i označava onog ko je gubav, prljav i ko nije za dodirivanje - istakao je Ristić.

On je takođe dodao da su Romi zadužili srpsku, evropsku i svetsku civilizaciju.

Od sada nas pratite i na Vajberu!

(I. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    19. avgust 2015 | 10:07

    Pravi Romi sami sebe zovu jednostavno Cigani i nije im nimalo uvredljivo neznam sta sad ovi izvode .

  • ja

    19. avgust 2015 | 09:59

    Cu mozda malo skrenuti sa teme,ali ne mogu a da ne primetim,da na zapadu i dalje koriste rec"Gypsy",a ne neku drugu rec,koja bi bila prihvatljiva.Izgleda da se postovanje prava odnosi samo na nas,male narode,dok"veliki"mogu kako hoce..

  • Aco

    19. avgust 2015 | 10:02

    Izmišljate .Oni se između sebe zovu tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA