KONAČNA ODLUKA: Cipras podneo ostavku i pozvao na prevremene izbore

Grčki premijer Aleksis Cipras je prethodno održao konsultacije sa istaknutim savetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize

  • 20

Grčki premijer Aleksis Cipras podneo je večeras ostavku, kako bi omogućio održavanje novih izbora 20. septembra.

POČELA RASPRODAJA U GRČKOJ: Cipras prodaje Nemačkoj 14 aerodroma!

- Imam moralnu odgovornost da vašem sudu iznesem ono što sam učinio - rekao je Cipras u obraćanju građanima koje je prenosila grčka televizija.

- Ukratko, podneću svoju ostavku i ostavku svoje vlade predsedniku Grčke - najavio je on, preneo je Rojters.

U SIRIZI RASKOL: Ako ne podrže Ciprasa, uskoro novi izbori u Grčkoj!

Cipras, koji je izabran u januaru, izgubio je parlamentarnu većinu nakon pobune tvrdih struja u njegovoj partiji Sirizi. Naime, deo članstva se oštro protivi dogovoru koji je premijer Grčke postigao sa kreditorima.

Grčka je isplatila Evropskoj centralnoj banci 3,4 milijarde evra duga, pošto su juče ministri finansija evrozone odobrili isplatu Grčkoj prve tranše nove pomoći, saznaje se iz izvora bliskih vladi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Prevremeni parlamentarni izbori u Grčkoj biće najverovatnije održani 20. septembra, izjavio je danas jedan zvaničnik grčke vlade. Grčki premijer Aleksis Cipras je prethodno održao konsultacije sa istaknutim savetnicima o tome da li da raspiše vanredne izbore kako bi umirio pobunu u redovima Sirize.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Spekulacije o održavanju prevremenih izbora u Grčkoj pojačale su se poslednjih dana pošto su neki od savetnika premijera, uključujući i ministra energetike Panosa Skurletisa, otvoreno pozvali na izbore, prenela je agencija Rojters.

Centralni komitet Sirize odlučio je pre tri nedelja da u septembru bude održan vanredni kongres stranke na kome bi se utvrdila vladina strategija, što je ranije zatražio Cipras.

Većina članova Centralnog komiteta glasala je za održavanje kongresa, čiji je cilj utvrđivanje strategije vlade i očuvanje jedinstva Sirize poljuljanog zbog nepopularnog paketa pomoći međunarodnih kreditora.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Cipras se nalazi pod pritiskom značajne manjine u Sirizi koja kaže da sporazum koji je grčki premijer potpisao sa međunarodnim kreditorima ide protiv vladinih obećanja protiv mera štednje.

Oko 30 poslanika Sirize odbilo je u julu da glasa za reforme, a Cipras je još tada rekao da su vanredni izbori opcija, ukoliko se sa ovakvim otporom nastavi.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    20. avgust 2015 | 21:13

    Covek odradio posao zaduzio ih jos koju milijardu i ode na zapad da predaje ekonomiju i javne finansije!

  • Gorgeous

    20. avgust 2015 | 21:24

    Kukavica ispade na kraju.

  • Ђурић Милош Трстеник

    20. avgust 2015 | 19:21

    Класичан потрошени политичар који је издао Грчку и поред референдумског не и пристао на све Немачке услове.Мала је то казна за њега повлачење са функције.Голи оток бато голи оток. ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA