Novinarstvo peta najgora profesija na svetu

Popularnost profesije opada zbog malih plata, velikog stresa i velike mogućnosti za gubljenje posla

  • 0

Novinarstvo je na petom mestu liste nagorih profesija na svetu koju je objavio američki internet sajt "Karier Kast" (Career Cast). Ovaj sajt je sastavio je liste najgorih i najboljih zanimanja prema visini plate, riziku ostanka bez posla, izloženosti velikom stresu i teškim uslovima rada, zatim perspektivi napredovanja u karijeri, kao i velikom fizičkom naporu.

Prema ovoj listi najgori posao na svetu imaju drvoseče, proizvođači mleka su na drugom, vojnici na trećem, radnici na naftnim platformama su na četvrtom mestu, a novinari, i to svih medija - štampanih, radija i televizije - nalaze se na petom mestu.

Ovo se posebno odnosi na "klasične" medije, koji gube trku sa širenjem vesti digitalnim putem. Ovi poslovi su nekada izgledali glamurozno, ali su danas među najgorima zbog količine stresa, smanjenja radnih mesta i malih plata. Urednik dnevnih novina iz Pensilvanije Dejvid Kembel smatra da je razlog za ovakvo stanje ravnodušnost.

- Današnju omladinu ne zanimaju vesti, a ako ih nešto i zanima, to su novosti o poznatima i o Holivudu, a ne o onome što se dešava oko njihovih kuća - kaže Kembel.

Na listi najgorih poslova na svetu u 2012. godini na šestom mestu su konobari, na sedmom perači sudova u restoranima, dok su mesari na 10. mestu.

Isti američki sajt sačinio je i listu najboljih poslova 2012. godine.Na vrhu ove liste su zaposleni u razvojnom sektoru informatike, zatim analitičari u osiguravajućim kompanijama i šefovi zaduženi za ljudske resurse.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA