Uzmite ODMAH 50 EVRA i zaradite trgujući cenom nafte na svetskoj berzi!

Cena nafte je na najnižem nivou u poslednjih 6 ipo godina!

  • 2

Tokom avgusta cena nafte spustila se 12%, a od maksimuma ove godine koji je dostigla u junu trenutno je niža 30%. Ovaj pad čak premašuje onaj iz 2011. godine kada su SAD i druge zemlje, veliki uvoznici nafte, oslobodili 60 miliona barela iz hitnih rezervi da bi nadoknadile odsustvo Libijske nafte sa tržišta, nakon čega je cena pala 21%.

FXLider, specijalno čitaocima „Telegrafa“ daje 50 EVRA namenjenih za trgovanje cenom nafte na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cene rastu ali i kada cene padaju.

Prijavite se ovde i uzmite 50€ za trgovanje na berzi

Prema Međunarodnoj Agenciji za Energiju cena sirove nafte bi mogla dodatno da padne jer globalno tržište nastavlja da bude presnabdeveno. Prema očekivanjima ove agencije proizvodnja van OPEC-a bi tek početkom naredne godine trebalo da se smanji i to po prvi put od 2008. godine. Rast zaliha nafte u SAD-u bi sredinom 2016. godine trebalo da počne da stagnira a proizvodnja u Rusiji smanji, dok će rast globalne tražnje nastaviti da se usporava.

Foto: AP / Tanjug Foto: AP / Tanjug

Saudijska Arabija, koja je najveći svetski izvoznik nafte, za sada nema nameru da smanjuje svoju proizvodnju. Iako su troškovi same eksploatacije nafte u Saudijskoj Arabiji u proseku $10-$20 po barelu, proizvodnja nafte i prihod od nje čine 80% javnog budžeta. Da bi budzet Saudijske Arabije bio izbalansiran, potrebno je da cena bude najmanje $86 dolara po barelu.

Foto: Promo Foto: Promo

Cena nafte potrebna da bi se izbalansirao budžet

Troškovi proizvodnje nafte iz uljanih škriljaca u SAD-u kreću se $40-$50 i ovaj iznos obuhvata striktno troškove exploatacije, međutim učešće prihoda od nafte u javnom budžetu SAD-a je skoro zanemarljivo.

Grafika02

Procentualno učešće prihoda od proizvodnje nafte u javnom budžetu

Logično pitanje koje se ovde postavlja je na koji način onda Saudijska Arabija diktira globalnu cenu ukoliko je cena potrebna za balansiranje budžeta daleko iznad trenutne tržišne cene. Odgovor je u tome da je tokom perioda visokih cena nafte Saudijska Arabija uspela da poveća devizne rezerve na $750 milijardi što je stavlja u poziciju da znatno duže može da izdrži ovako niske cene.

Prijavite se ovde i uzmite 50€ za trgovanje cenom nafte na berzi

Na pad cene pored intenzivne proizvodnje utiču i očekivanja smanjenja buduće tražnje, kako usporavanje ekonomskog rasta Kine, koja je pored SAD-a najveći svetski potrošač nafte, preti da se proširi po azijskom regionu.

I pored prognoza IEA, Rusijia koja je najveći svetski proizvođač nafte još uvek ne smanjuje značajnije svoju proizvodnju. Rosneft je tokom prvih 7 meseci ove godine čak povećao proizvodnju za 27% i otvorio novih 800 bušotina.

FXLider ima saradnju sa Fortrade Limited – kompanijom autorizovanom i regulisanom u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Upozorenje o riziku i odricanje od odgovornosti

Ugovori za razliku u ceni (CFD) predstavljaju proizvode koji se oslanjaju na finansijski leveridž i nose visok nivo rizika za Vaš kapital jer cene mogu brzo da postanu nepovoljne za Vas. Gubici mogu da premaše Vaše depozite i od Vas bi se moglo zahtevati da izvršite dodatne uplate. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i zbog toga morate biti sigurni da ste razumeli rizike, a potražite i nezavisan savet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, traženje niti transakciju u pogledu bilo kog finansijskog instrumenta. FXLider ne prihvata nikakvu odgovornost za bilo kakvu upotrebu ovih komentara niti za posledice koje iz toga mogu da proisteknu. Ne daje se nikakvo uveravanje niti garancija za tačnost ili potpunost ovih podataka. Sledstveno tome, svako lice koje postupi prema njima, čini to u potpunosti na sopstveni rizik.

Od sada možete pratiti Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA