Koštunica: Politička neutralnost ostvariva

O eventualnim koalicionim partnerima razmišljaćemo nakon izbora, poručio kandidat DSS-a za predsednika Srbije

  • 0

Kandidat DS-a za predsednika Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da je program političke neutralnosti, za koju se zalaže ta stranka, realan, ostvariv i održiv, a da pravo raspoloženje građana o evrointegracijama može da pokaže jedino "pošteni referendum".

Koštunica kaže da, pre bilo kakavih postizbornih kalkulacija, želi da na izborima čuje šta građani misle o ideji političke neutralnosti.

O eventualnim koalicionim partnerima Koštunica je rekao da će razmišljati nakon izbora. Isto važi i za predsedničke izbore, za koje je, kako kaže, još rano da se izjasni koga bi podržao, ukoliko sam ne prođe u drugi krug.

- Stranka je otvorena za razgovore, držaće se svojih načela i videćemo šta će biti ishod tih razgovora. Postoje neke situacije u kojima su interes države i politika mnogo važniji od bilo kakve izborne kalkulacije. To je ta državotvorna i nacionalno odgovorna politika za koju sam se uvek zalagao i ona će i na ovim izborima imati prednost - napomenuo je Koštunica.

Kako tvrdi, politička neutralnost, koja je fokus njegove predsedničke kampanje, odraz je "širokog raspoloženja javnosti u Srbiji da krene drugim putem, odnosno da ne bude članica EU i da slobodno sarađuje sa svim državama u skladu sa sopstvenim interesima".

- To znači da sarađuje sa EU i svim njenim članicama, ali ne na onaj način na koji je sarađivala, na našu štetu i podanički - istakao je Koštunica.

O tome kakvi su argumenti političke neutralnosti i neulaska Srbije u EU, kada prema poslednjem istraživanju većina građana jeste za evropske integracije, Koštunica kaže da pravo stanje reaspoloženja građana na tu temu može da bude jasno samo kada se raspiše "pošten referendum".

- Koja je cena evropskog puta u protekle četiri godine bilo je više nego jasno kada je reč o platama i penzijama u Srbiji, zaduženju Srbije i katastrofalnom stanju u kome se nalaze naša industrija i poljoprovreda - ocenio je Koštunica.

On je dodao da su gubici Srbije na evropskom putu brojni i da su je skupo koštali kada je reč o njenom teritorijalnom integritetu, "odnosno u postepenom odvajanju ili otimanju Kosova od Srbije, dovođenju u pitanje i unutrašnjeg uređenja Srbije kroz donošenje protivpravnog statuta Vojvodine, Deklaracije o Srebrenici...

- Gubici su sadržani i kroz primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim je Srbija izgubila stotine miliona evra, stotine naših preduzeća je zatvoreno i jednostavno svi argumenti govore o tome da Srbija može da se razvija i bude slobodna zemlja i sačuva teritorijalnu celovitost u kojoj nije članica EU - objasnio je lider DSS-a.

Komentarišući optužbe da je politička neutralnost vid izolacije Srbije, lider DSS-a kaže da to nije tako i da izolacija predstavlja dogmu aktuelne vlasti da "EU nema alternativu".

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA