Turska i SAD spremaju zajedničke vojne udare na Islamsku državu!

SAD i Turska planiraju da pruže vazdušnu podršku sirijskim pobunjenicima protiv Bašara, za koje Vašington procenjuje da su "umereni", sa ciljem da proteraju džihadiste sa graničnog pojasa dužine 80 kilometara

  • 16

Turska i Amerika uskoro će pokrenuti "sveobuhvatne" vazdušne operacije protiv boraca Islamske države u zoni severne Sirije na granici sa Turskom, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

DIGLI GA U VAZDUH: Ekstremisti Islamske države uništili drevni hram u Palmiri (VIDEO)

Tehnički razgovori Vašingtona i Ankare o detaljnim planovima su, kako je rekao, završeni juče i u operacijama mogu da učestvuju i regionalni saveznici, poput Saudijske Arabije, Katara i Jordana, kao i Britanija i Francuska.

- Uskoro ćemo početi sveobuhvatnu operaciju protiv Islamske države - rekao je Čavušoglu u intervjuu za Rojters.

SAD i Turska planiraju da pruže vazdušnu podršku sirijskim pobunjenicima protiv Bašara, za koje Vašington procenjuje da su "umereni", sa ciljem da proteraju džihadiste sa graničnog pojasa dužine 80 kilometara.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Presecanje pristupa ID turskoj granici preko koje su dosad stizali strani borci i oprema, moglo da označi prekretnicu.

Čavošuglu kaže da će operacije takođe poslati poruku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i povećati pritisak na njegovu administraciju da počne pregovore kako bi se pronašlo političko rešenje za rat u Siriji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sa druge strane, šef turske diplomatije je pozdravio normalizaciju odnosa Irana i nekih zapadnih zemalja nakon postizanja nuklearnog dogovora, ali je dodao da Teheran sada treba da preuzme "konstruktivniju ulogu" u regionalnim krizama, uključujući Siriju, Irak i Jemen.

- Turske vojne operacije protiv kurdskih ekstremista iz Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka u jugoistoku Turske će se nastaviti sve dok PKK ne položi oružje - rekao je Čavušoglu.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Belo-crno

    24. avgust 2015 | 17:30

    80 km.uz granicu sa Turskom su uglavnom Kurdi i to ce biti rat protiv njih jer su oni na Basarovoj strani i bore se protiv islamista.

  • mario

    24. avgust 2015 | 17:24

    Jeste turska ce da bombarduje kurde, a prave islamiste koje je pomagala do nedavno naravno da nece... A amerikanci ce gadjati Asada...tj regularnu Sirisku vojsku...Ovo je cista gluma i jedan od vec vidjeni nato trikova... A izbeglice izvolite u Srbiju mi smo dobrodusan narod pa cemo vas prihvatiti, posto nato kod vas igra heroja kao sto je i kod nas 1999, pa sad mi kao njegova kolonija vas cekamo pravimo vam centre ovde naravno, bajden naredio... Znaci strasno

  • Пиши Ћирилицом

    24. avgust 2015 | 17:29

    ви сте и створили исил

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA