Testirano najskuplje oružje u istoriji (FOTO) (VIDEO)

Proizvodnja najnovijeg nevidljivog lovca, ujedno i jednog od najiščekivanijih vojnih projekata u istoriji, obeležena je kontroverzama i problemima

  • 14

U najnovijoj fazi testiranja američkog nevidljivog lovca F-35, objavljen je video probnog korišćenja automatskog oružja koje ispaljuje neverovatnih 3.000 metaka u minuti. F-35 najavljivan je kao najskuplje oružje u istoriji i zbog tog "tereta" se rigorozno testira u američkoj vazdušnoj bazi Edvards u Kaliforniji.

NAJSKUPLJI AMERIČKI VOJNI AVION DOŽIVEO KRAH: Piloti u neverici, F-35 totalni fijasko! (FOTO)

Zastrašujući video pokazuje kako izgleda kada 4 cevi 25-milimetarskog kalibra, uglavljene na levo krilo aviona, punom snagom pucaju u metu.

Tim za testiranje se nada da će se testovi na zemlji završiti ovaj mesec kako bi se moglo na jesen pristupiti vazdušnim testiranjima. Lovac koji je dizajnirao Lokhid Martin imaće funkcionalnu pušku kada se razvoj na avionu bude završio i kada bude spreman za demonstraciju 2017. godine.

Ali uprkos ovom uspešnom testu, proizvodnja najnovijeg nevidljivog lovca, ujedno i jednog od najiščekivanijih vojnih projekata u istoriji, obeležena je kontroverzama i problemima.

Foto: Wikipedia / U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Katerina Slivinske Foto: Wikipedia / U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Katerina Slivinske

Ukupni troškovi razvoja i proizvodnje trenutno su na 350 milijardi dolara, i avion se muči da ispuni očekivanja koja vojna javnost od njega ima.

Podsećamo, F-35 je u julu značajno poražen u borbama protiv vremešnog F-16, a pilot F-35 nije imao lepe reči za performanse aviona, tvrdeći da lovac nije prikladan za borbu s protivnicima koji su mu dovoljno blizu da ih se može videti golim okom. Pentagon je bio brz u odbrani svog novog "miljenika" rekavši da avion nije bio opremljen po najvišim standardima i da nije bilo obložen nevidljivim pokrivačem.

Ali, nije pomoglo, a pilot je čak kritikovao i kacigu od 500.000 dolara koja mu je umesto punih 360 stepeni vidnog polja priuštila isključivo poteškoće kod micanja glave u omalenom vozilu.

Ostave li se kritike po strani, proizvođač aviona Lockhid Martin, kao i više pozicionirani vojni zapovednici veruju da će F-35, kada se njegov razvojni ciklus završi, preuzeti glavnu ulogu u vazdušnim bitkama budućnosti, ali koliko bliske budućnosti, za sada nije poznato.

Potpredsednik SAD Džo Bajden obećao je da će dostaviti Izraelu avione sledeće godine, dok neki izvori iz Velike Britanije kažu da "ne mogu zamisliti" da će lovci biti spremni za upotrebu na bojištima pre 2020. godine.

POKLON AMERIKANACA: Izrael dobija 14 nevidljivih aviona vrednih tri milijarde dolara!

Pogledajte video:

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasson Born

    25. avgust 2015 | 17:52

    Nerazumem!Za ovo "s...e" je F-16 pravi avion,a mi smo "dobro" videli sta je F-16!!!!Zivo me zanima kakav ce "ohrsaj" da bude izmedju ove "jedrilice" i npr. Suhoj 25????Mislim ostale nesmem da pominjem,pomislicete da sam mnogo "tanak"!!!!

  • Bane

    25. avgust 2015 | 15:19

    Dodju u Budjanovce....

  • Patriota

    25. avgust 2015 | 15:12

    Ispustiliste samo jednu "sitnicu" top je zaista izuzetan ali svu municiju za taj top koju moze da ponese u svom bunkeru ovo nazovi cudo od aviona,ispali za 2,45 minuta. Posle toga koplje u trnje pa u bezaniju. Milijarde su spiskane a pravljenje idealnog,a ispalo je sve tesno nedovoljno,sa nedovoljnim prostorom za oruzje. Unutarnju bunkeri za naoruzanje doneli su problem manjih motora a time i snage sve sa zeljom da se postigne nevidljivost. F-35 jednom recju nije ispunio ocekivanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA