VELIKA PROMENA U SRPSKIM ZATVORIMA: Nema više držanja ruku iza leđa!

Praksa raširena u mnogim zatvorima, koju ste viđali čak i na filmu, da zatvorenici moraju da šetaju sa rukama na leđima, u zatvoru u Padinskoj skeli sada je ukinuta, jer predstavlja mučenje osuđenika

  • 8
Zatvorenik, Čuvar, lisice, rešetke, A Prison Guard Leading a Prisoner Along a Corridor Foto: Profimedia/Corbis

U Kazneno-popravnom zavodu u Beogradu ubuduće se neće primenjivati pravilo kojim je bilo propisano da se osuđeno lice, iz razloga bezbednosti, u zavodu kreće sa rukama na leđima.

ZA NEVERICU: U holandskim zatvorima više čuvara nego robijaša

Na inicijativu zaštitnika građana, da Uprava za izvršenje krivičnih sankcija obrazloži po kom osnovu osuđeni imaju dužnost da stoje u stavu mirno ili se kreću sa rukama na leđima, sve dok im se suprotno ne naredi, kao i da nepridržavanje toga predstavlja kršenje discipline, Uprava je naložila zatvoru u Padinskoj skeli da stavi van snage proceduru "kretanja osuđenog lica".

Ovaj akt upravnika Zavoda bio je donet u sklopu mera kojim se postiže najviši stepen obezbeđenja i predviđao je da osuđenici nisu u obavezi da ruke drže na leđima u prostorijama u kojima borave, na šetalištima, u sportskom centru, prilikom poseta, kao ni u toku radnog angažovanja i lekarskih i stomatoloških pregleda.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

U Upravi kažu da je osnovni razlog njegovog uvođenja bila je bezbednosna potreba za povlačenjem granice između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja osuđenog u toku njegovog kontakta sa službenicima i nije imao za cilj ponižavanje osuđenih osoba.

- Ipak, uvažavajući primedbu iznetu u Opštem izveštaju Evropskog komiteta za sprečavanje mučenja i nečovečnih ili ponižavajućih kazni ili postupaka, kao i u cilju izgradnje pozitivnog odnosa između službenika Zavoda i lica lišenih slobode, Zavodu je naloženo da proceduru "Kretanja osuđenog lica" stavi van snage - naveli su u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(J.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I-ju!

    25. avgust 2015 | 15:03

    Kakva prava i uslove postepeno dobijaju zatvorenici, da covek ne poveruje!? Zastitnici gradjana mnogo vise vode brigu o kriminalcima nego o postenom svetu. Jos malo, pa ce biti privilegija odlazak u zatvor.

  • Nc71

    25. avgust 2015 | 14:56

    A da ukinemo i zatvore

  • Pravda

    25. avgust 2015 | 16:49

    Da,da,da...a zbog koga promenise to pravilo?!?!?! Zbog sirotinje koja nema da plati struju,ili zbog mafijasa koji se posvadjase oko tone kokaina?!?!? Kako stvari (zakon) nalazu(e) privilegija je biti u zatvoru!!! E,zemljo Srbijo,kuda li te nosi mutna voda?!?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA