KINA DEMONSTRIRA VOJNU SILU: Održana proba parade, u Peking stiže 30 svetskih lidera!

Na vojnoj paradi će učestvovati i vojnici iz 17 zemalja, među kojima iz Rusije, Kazahstana, Belorusije, Mongolije, Kube, Srbije i Meksika

  • 4

Lideri više od 30 zemalja potvrdili su svoje planove da prisustvuju na vojnoj paradi u Pekingu 3. septembra, povodom obeležavanja 70. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, saopštila je danas Vlada u Pekingu.

SRPSKA VOJSKA OSVAJA KINU: Posle MARŠIRANJA pred PUTINOM, Srbi će PREGAZITI i PEKING!

Kineski Državni savet je naveo da će predstavnici ukupno 49 zemalja biti na paradi, javlja ruska novinska agencija Tas.

Organizatori su naveli da će 12.000 vojnika i oficira učestvovati na vojnoj paradi na prestoničkom Trgu Tjenanmen i gde će biti prikazano više od 500 komada naoružanja i vojne opreme i 200 aviona, od kojih će 84 odsto biti prikazano po prvi put.

Na vojnoj paradi će učestvovati i vojnici iz 17 zemalja, među kojima iz Rusije, Kazahstana, Belorusije, Mongolije, Kube, Srbije i Meksika, navodi AFP.

Foto: Tanjug/Marko Đoković Foto: Tanjug/Marko Đoković

Ruski predsednik Vladimir Putin trebalo bi da stigne na paradu, kao i šefovi država i vlada i drugi visoki predstavnici Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Uzbekistana, Venecuele, Vijetnama, Tajlanda, Sudana, Argentine, Kube, Pakistana, Srbije, Južne Afrike, Češke, Poljske, Egipta, Južne Koreje i drugih zemalja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun dolazi na vojnu paradu.

Od onih koji će izostati sa svečanosti, najupečatljiviji je severnokorejski lider Kim Džong-un koji će u Peking poslati člana Politbiroa Čoe Rjong-haea, kao i japanski premijer Šinzo Abe, koji je juče objavio da ne dolazi na paradu u Pekingu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Evropski i americki zvaničnici su u više navrata izrazili zabrinutost da bi ta demonstracija kineske vojne sile mogla da pošalje pogrešan signal u već napetom regionu, gde je Kina zauzela samopouzdan pristup u teritorijalnim sporovima, pa će vojna parada u Pekingu proći bez većine zapadnih lidera, dodaje Rojters.

Jedini šef države iz Evropske unije koji stiže u Peking je češki predsednik Miloš Zeman, dok će Francuska i Italija poslati svoje šefove diplomatije, a vlade SAD, Nemačke, Kanade i Evropske unije biće predstavljene na nivou ambasadora.

Vojnici iz Kine, Rusije i drugih zemalja održali su pre par dana u kineskoj prestonici probu vojne parade.

Foto: Wikimedia The Presidential Press and Information Office/Demetrio J. Espinosa, U.S. Marine Corps Foto: Wikimedia The Presidential Press and Information Office/Demetrio J. Espinosa, U.S. Marine Corps

U sklopu priprema za vojnu paradu zakazanu za 3. septembar, ulicama Pekinga su protutnjali tenkovi, a nebom preleteli borbeni avioni, prenela je agencija AP, ocenujući da će parada poslužiti za demonstraciju moći kineske vojske baš u vreme kad zvanični Peking potvrđuje svoje teritorijalne pretenzije nad područjima Južnog i Istočnog kineskog mora.

Građani nisu imali pristup centru Pekinga u vreme održavanja probe, ali se na fotografijama objavljenim na društvenim medijima vidi kako trgom Tjananmen prolaze raketni nosači i vojnici sa zastavama Mongolije i Kube, dok iznad njih lete vojni helikopteri formirajući brojku 70.

U probi velike vojne parade učestvovovalo je više od 10.000 vojnika, 500 vojnih vozila i oko 200 letelica, objavila je kineska agencija Sinhua.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xy

    25. avgust 2015 | 16:25

    Kad oni paradiraju to je ok,a za Ruše i Kineze to je zabranjeno.Koji magarci ti Amerikanci.A sve sa svet ne vidi tuđu vojnu tehniku da bi pričali bajke o svojoj vojnoj nadmoći i uterivanje malim strah u kosti

  • SerbianArcher

    25. avgust 2015 | 16:55

    hahaha ne mogu da se pomire da vise nisu no.1 ameri pa to ti je sto bi rekle ove nafurane ribe bas su mukice hahahaha

  • Kurcic

    25. avgust 2015 | 16:59

    Ludilo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA