DOBRO ZAPAMTITE OVU IKONU: Na njoj je najveći hrišćanski heroj u borbi protiv islamizma (FOTO)

Jevgenij Rodionov je želeo da bude kuvar, ali pre nego što je mogao da ostvari svoj san regrutovan je u vojsku i poslat na granicu sa Čečenijom. Zarobljen je i odbrubljena mu je glava. Zašto? Zato što je odbio da pređe u islam i da sa grudi skine srebrni krst

  • 59

Jevgenij Aleksandrovič Rodionov se rodio 23. maja 1977. godine u jednom selu na reci Volgi, u Penzenskoj oblasti današnje Ruske Federacije. Premda je želeo da postane kuvar, regrutovan je u rusku vojsku 1995. godine i poslat na granicu sa Čečenijom koja je tada bila otcepljena od strane islamističkih separatista.

13. februara 1996. godine krenuo je u patrolu zajedno sa Andrejom Trusovim, Igorom Jakovljevim i Aleksandrom Železnovim.

Na kontrolnom punktu zaustavili su ambulantno vozilo u kojem je brigadni general tzv. Čečenske republike Ičkerije, Ruslan Haihoroev, zajedno sa još tucetom vojnika, prevozio oružje. Tokom njihovog pokušaja da ispitaju šta se nalazi u vozilu bili su nadvladani i zarobljeni.

Nakon što je otkriveno da su nestali, ruske su ih vlasti isprva proglasile za dezertere, a vojna policija je došla u kuću majke Jevgenija Rodionova ne bi li ga našla. Međutim, kasnije je kontrolni punkt bliže ispitan, nađeni su tragovi krvi i borbe, i oružane snage su shvatile da su vojnici oteti.

Grobnica Jevgenija Rodionova kome su čečenski džihadisti odrubili glavu 1996. godine. Foto: Wikipedia/Linguiste Grobnica Jevgenija Rodionova kome su čečenski džihadisti odrubili glavu 1996. godine. Foto: Wikipedia/Linguiste

Na njegov 19. rođendan, Rodionovu je odrubljena glava na periferiji čečenskog sela Bamuta. Ubice - koje su iskamčile novac od nesrećne majke ne bi li joj dali informaciju o mestu gde je telo njenog sina zakopano - priznale su da mu je glava odsečena zato što je odbio da se odrekne hrišćanske vere i da ukloni srebrni krst koji je nosio oko vrata.

- Tvoj sin je imao izbora da ostane živ. Mogao je da pređe u islam, ali nije želeo da skine krst. Pokušao je da pobegne - rekao je Ruslan Haihoroev majci u prisustvu posmatrača OEBS-a.

Rodionovljevi saborci su slično prošli; Trusovu je takođe glava odrubljena, dok su preostaloj dvojici pucali u glavu.

Jevgenij je posthumno odlikovan ruskim Ordenom za hrabrost, a u Ruskoj pravoslavnoj crkvi postoji snažan i sverastući pokret koji za cilj ima njegovu kanonizaciju i proglašenje za sveca i mučenika za veru.

Protest pobornika kanonizacije ruskog vojnika Jevgenija Rodionova kome su čečenski džihadisti odrubili glavu jer nije hteo da pređe u islam. Foto: Wikimedia Commons/Ювеналюс Protest pobornika kanonizacije ruskog vojnika Jevgenija Rodionova kome su čečenski džihadisti odrubili glavu jer nije hteo da pređe u islam. Foto: Wikimedia Commons/Ювеналюс

Mnogi bivši ruski vojnici se mole pred njegovog slikom, a u poslednjih desetak godina vrlo su popularne i ikone sa njegovim likom; njegova majka ima svoju za koju veruje da ispušta parfem za koji tvrdi da je svetački i natače se njime (nadamo se da ni u jednom trenutku nećete pomisliti da mi verujemo da je to zaista tako).

Međutim, u samoj crkvi postoji i moćan pokret protiv koji je doneo odluku u skladu sa tim, pa Rodionov nije svetac. Pre svega zato što se kaže RPC nikada nije kanonizovala nekoga ko je poginuo u ratu, zato što se sve zasniva na svedočenju majke koja je od svog sina stvorila boga, i zato što se period novih mučenika završio sa rušenjem boljševičkog režima.

Druga strana odgovora: prvo, to što je narod eksplodirao u svojoj ljubavi prema Rodionovu je dovoljan dokaz njegovog mučenistva i njegove svetosti, drugo, nije poginuo u ratu već u zatočeništvu, a treće, reći da je doba mučeništva okončano se graniči sa jeresi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gledao sam taj video i bolje da nikada nisam

    29. avgust 2015 | 19:43

    Pre par godina mislim da ga je emitovala tada BK televizija.I to je bilo nesto u kasne sate i islo je upozorenje za osobe sa slabim srcem da ne gledaju.Emisija je basa bila o ti njihovim "dzihad ratnicima" izmedju ostalog bio je kompletan snimak pogubljenja Ruskog vojnika,mucenik.Bogu sam pozalijo sto sam to pogledao nikada ne mogu tu mucnu scenu da izbrisem iz glave urezala mi se u pamcenje nikad to necu zaboraviti dok sam ziv.Bolja da nisam to ni gledao.I savetujem ljude da nikada ne gledaju takve stvari,jer ostavice traga.Ja tu religiju nikada vise ne mogu da gledam na lep nacin.A samim tim posle toga mi je samo proslo kroz glavu sta su tek radili nasim vojnicima i civilima za vreme ratova.Zeludac mi se okrene od besa.Zao mi je ali ja nikada vise posle toga necu moci da gledam na njih blagonaklono jer sam svestan na sta su sve spremni,na takve bestijalnosti i mucenja.Njima nikada ziv u ruke.Za mene su to neprijatelji dok sam ziv.Neka mi bog oprosti zbog toga ali prosto je tako,zao mi je ako sam nekoga uvredio zbog toga.Ali ne mogu protiv sebe.

  • Sava

    29. avgust 2015 | 20:30

    Ima dosta svedocenja,da je vojnik sa "crvenim plastom " tj.Rodinov,spasavao vojnike po ratistu,a zadnja prica se tice devojcice,koja je spasena od kandzi fanatizma...vecna mu slava...

  • ljubisa

    30. avgust 2015 | 00:23

    Vecna ti slava BRATE !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA