NOVOSAĐANKA NA POSAO ČEKALA 42 GODINE: Htela sam da prihvatim bilo šta, ali niko nikad ništa mi nije ponudio

- U 63. godini života nemam dan radnog staža, a želela sam da radim. Htela sam da prihvatim bilo šta, ali niko nikada ništa nije ponudio - priča Dragica, koja nikad u životu nije dobila nijednu ponudu za posao

  • 27

Nikada nije dobila nijednu ponudu za posao, a već 42 godine je u evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, tvrdi Dragica Kamdževska.

Polovina nezaposlenih u Srbiji ima između 30 i 50 godina

Kako ona kaže, na biro rada prijavljivala se uredno svake godine više od četiri decenije, o čemu svedoči i njena radna knjižica.

- U 63. godini života nemam dan radnog staža, a želela sam da radim. Htela sam da prihvatim bilo šta, ali niko nikada ništa nije ponudio - priča Dragica.

S obzirom da ponude sa biroa nisu stizale, ona je sama aktivno tražila posao, ali bezuspešno.

- Poslala sam sigurno više od 100 molbi za posao. Odbijali su me čak i za poslove spremačice, zato što imam srednju školu - kaže Dragica.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Iz Makedonije u Novi Sad je došla 1972. godine, sa završenom srednjom Poljoprivrednom školom. Kako kaže, u gradu nije imala vezu, jer je bila nova, pa je tako i u srećnija vremena ostala bez posla.

- Ne krivim nijednu vlast, ali ne razumem kako sam u vreme socijalizma, kada je posla bilo, ostala bez radnog mesta - pita se Dragica.

Od suprugovih primanja je živela sve ove godine.

- S biroa nikada nisam dobila ni dinar. Verovala sam da ću se zaposliti, pa nisam primala nikakvu naknadu - dodaje Dragica.

U ovim godinama, kaže, njene šanse za zaposlenje su minimalne.

Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap Foto-ilustracija: Tanjug/Jaroslav Pap

- Sada se više ničemu ne nadam. Skinuli su me s evidencije na birou i rekli da nemam šanse da se zaposlim. Svi traže mlađe, tako da je za mene gotovo - priča ova žena.

Iz novosadske filijale NZS kažu da Dragica ne postoji na evidenciji, ali nisu mogli ni da pronađu njenu istoriju. Tvrde da su od početka godine u Južnobačkom okrugu uspeli da zaposle 3.690 ljudi.

Dragicu najviše plaši to što neće imati penziju.

- Kada bih sada i našla posao i bila prijavljena, ne bih mogla da ostvarim pravo na penziju, jer čak i za starosnu treba 15 godina radnog staža, što bi značilo da bih morala da radim do 78. godine života - objašnjava ona.

Danas Dragica živi sa mužem, koji prima 28.000 dinara mesečno, i s unukom, koji je završio prvu godinu studija.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Smiki

    26. avgust 2015 | 19:30

    To je zemlja Srbija-ja radim non stop 25 godina a imam samo 6 godina radnog staza-sve kod pustih Privatnika.Ako imas VEZU I EVRICE U DJEP SVE MOZE.ZATO SVE JE TO ISTINA STO GOSPODJA KAZE.

  • posao

    26. avgust 2015 | 13:04

    Ova ili nije htjela da radi ili je svakom poslu nasla manu, sad prica prazne price po novinama

  • Deksi

    26. avgust 2015 | 12:33

    Ja bi ovoj zeni dao nacionalnu penziju.Samo zato sto nije bacila bonbu na biro za zaposljavanje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA