SRBIJA ĆE 2100. IMATI 2,9 MILIONA STANOVNIKA! Prosečna starost stanovništva biće skoro 50 GODINA!

"S manjim brojem stanovnika slabiće i privreda, kao i broj radno produktivnih. Kad se prepolovi broj stanovnika, smanjuje se i uticaj na međunarodnoj i ekonomskoj sceni", kaže ekonomista Ljubomir Madžar

  • 23

Ujedinjene nacije imaju za Srbe lošu vest: prema njihovom izveštaju, u narednih 35 godina izgubićemo više od 17 odsto populacije, čiji će broj nastaviti da pada do 2100. godine, a struktura da se menja - na gore. 

Prema najpesimističnijim prognozama, u Srbiji bi 2100. godine moglo da živi tek 2,9 miliona ljudi!

SRBIJA IZUMIRE, SRBA NEĆE BITI DO 2050. GODINE: Ovo je ZASTRAŠUJUĆE PROROČANSTVO UN-a, koje će vas naježiti!

- S manjim brojem stanovništva slabiće i privreda, kao i broj radno produktivnih. Kad se prepolovi broj stanovnika, smanjuje se i njegov uticaj na međunarodnoj i ekonomskoj sceni - kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

Naravno, uz pad broja stanovnika, ruku pod ruku ide i potreba za uvozom radne snage.

- Toga će biti sve više sa smanjenjem broja stanovnika, posebno onih mladih, radno sposobnih, ali da li će to biti planska naseljavanja, spontana ili mešovita, to se sada ne može reći - navodi demograf Vladimir Nikitović.

Foto: Flickr/onesevenone Foto: Flickr/onesevenone

Ono što posebno zabrinjava su migracije stanovništva i pitanje kako se odbraniti od promene kulture.

- To je moguće samo u jakim zemljama, poput Nemačke, s jakom privredom i nacionalnom svešću - tvrdi sociolog Slobodan Vuković, koji navodi da stanovništvo stari, da se produžava radni vek, a da je mladih radno sposobnih sve manje, zbog čega se postavlja pitanje ko će raditi da bi opstao penzioni fond.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kolonic

    26. avgust 2015 | 14:57

    Dajte, bre, ljudi, prestanite da mracite svojim komentarima. Setite se da smo od 1914 do 1918 izgubili cetvrtinu stanovnistva i da je tada bilo gore i crnje od ovakvih prognoza. Ovakva slika se da ispraviti za 10 godina, samo treba da se malo promeni ugao gledanja. Ovo je samo TREND i kao takav je trenutan i lako se menja. Ovakve 'prognoze' shvatajte vise kao upozorenje nego kao definitivno stanje stvari. Vise trazite od sebe, vise trazite od drzave, trazite od drzave da bude bolja i nece vam biti problem da odgajate cetvoro dece - a to je nesto jako lepo. Iz iskustva, naravno ...

  • jupi

    26. avgust 2015 | 13:51

    I svi ce ziveti u BG-u.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    26. avgust 2015 | 14:17

    Pre svega ovo nije proročanstvo već matematika --POLITIČARI SU RAK društva @

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA