Bugarska nudi pasoše Gorancima!

Pored državljanstva, Bugarska nudi Gorancima, ukoliko potpišu da su Bugari, zapošljavanje u zemljama EU, ali i besplatno školovanje u Sofiji i Plovdivu

  • 1

Bugarska nudi državljanstvo i materijalne povlastice članovima zajednice Goranaca na Kosovu i u Albaniji, prenosi "Southeast European Times"!

Kritičari takve politike upozoravaju da Bugarska zloupotrebljava svoj status članice EU u svrhu napredovanja dugotrajne politike asimilacije drugih nacionalnosti. Goranci, od kojih su većina muslimani i izjašnjavaju se kao Makedonci, žive u 18 sela u regionu Gora, kao i u susednim regionima Župa i Prespa.

Avnija Rahte, predsednik Makedonsko-goranskog udruženja, kaže da Bugari, u pratnji advokata, pokušavaju da uvere Gorance o prednostima bugarskog državljanstva, uključujući potencijalno zapošljavanje u zemljama članicama EU, kao i besplatno školovanje u Sofiji i Plovdivu.

- Sve što se od Goranaca očekuje da urade je da potpišu dokumente u kojima se navodi da imaju bugarsko poreklo i da su Bugari - rekao je on.

Bugarski ustav omogućava pojedincima da steknu bugarsko državljanstvo kroz "olakšanu proceduru", ustanovljenu Zakonom o državljanstvu.

Više od 16.000 građana Makedonije dobilo je bugarsko državljanstvo prošle godine, kao i skoro 2.000 građana Ukrajine i 1.000 iz Srbije.

- Skoro 1.500 stanovnika Gore, Župe i Prespe dobilo je bugarsko državljanstvo - izjavio je Gezim Kurti šef udruženja Bugara u Albaniji.

(A. P. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivica

    13. april 2014 | 23:08

    Ne vidim nista sta je tu cudno da Bugarska svojim sunarodnicima daje pasose, dal oni ziveli u Srbiji, Makedoniji, Kosovu, Ukrajini ili bilo gde u svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA