BOSANAC OTKRIO: Ratovao sam za Islamsku državu, evo šta smo sve tamo radili!

- Svi smo se borili na strani Islamske države - dodao je svedok, pojašnjavajući kako su im glavni neprijatelji bili Kurdi i snage režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada

  • 4

Teroristička organizacija Islamska država ima razrađen sistem provera osoba koje joj se žele pridružiti, a da bi neko postao član te organizacije podrazumeva se i davanje zakletve na vernost njenom vođi. Ovo su samo neki od do sada malo poznatih detalja o kojima je na suđenju Huseinu Bilalu Bosniću koji se vodi na Sudu Bosne i Hercegovine govorio bosanskohercegovački državljanin, koji je i sam ratovao za Islamsku državu.

DŽIHADISTI SE VRATILI KUĆI: Njih 800 čeka znak za terorističke napade po Evropi!

Husein Bilal Bosnić je suočen s optužbom da je kao vođa zajednice radikalnih islamista u BiH vrbovao i pripremao bosanskohercegovačke mladiće za pridruživanje Islamskoj državi, a lokalni mediji u BiH u četvrtak su preneli kako je zaštićeni svedok optužbe koji je uz oznaku "B 1" u sudnici u Sarajevu govorio iza zavese i izmenjenog glasa potvrdio da je uz Bosnića koji je iz Bužima to radio i Nusret Imamović, nekadašnji vođa zajednice radikalnih islamista u Gornjoj Maoči kod Brčkog.

Foto: Tanjug/AP/Rased News Network Foto: Tanjug/AP/Rased News Network

Prvo dobili preporuku pa polagali zakletvu

Svedok je rekao kako su Bosnić i Imamović, koji je i sam otišao u Siriju i bori se na strani terorističke organizacije Fronte al-Nusre bliske IS-u u BiH, bili ovlašćeni da izdaju neku vrstu isprava odnosno preporuka pod nazivom “teskija”.

- Pre polaska iz BiH trebalo je imamo preporuku koju smo morali da pokažemo, a koja se odnosila na to jesmo li iskreni borci i koja pokazuje da nismo špijuni. Tu preporuku su davali Nusret Imamović i Husein Bosnić - rekao je svedok, kako ga citira “Oslobođenje”.

Pojasnio je kako je on preporuku preko posrednika dobio od Imamovića a po dolasku u Siriju morao je kao i ostali dobrovoljci da da zakletvu na vernost vođi Islmske države Abu Bakru Bahdadiju.

Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson Foto: Foter/Flickr/dayblakelydonaldson

Bosanci ginu za Islamsku državu

“B 1” je u iskazu potvrdio kako je ratovao u Siriji 2013. i 2014. godine kao pripadnik grupe pod nazivom “Jahači”. U njoj je, po njegovim navodima, bilo dvadeset državljana BiH, a najmanje još trideset je bilo u trupama pod nazivom “Muhadžiri” i “Ensarije”. Bivši pripadnik Islamske države rekao je kako je dvadesetak državljana BiH poginulo u Siriji dok je on tamo boravio.

- Svi smo se borili na strani Islamske države - dodao je svedok pojašnjavajući kako su im glavni neprijatelji bili Kurdi i snage režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

“B 1” je rekao kako je njegovoj odluci da se pridruži džihadistima prethodilo niz odlazaka na predavanja u Sarajevu koja je držao Bosnić.

Printskrin: ISIS Printskrin: ISIS

Bosnić optužen za povezanost s terorizmom

Povratak zaštićenog svedoka iz Sirije u BiH, kako je sam rekao, usledio je nakon spoznaje da se tamo zbiva nešto drugo od onoga što je očekivao.

- Dogodilo se krvoproliće među muslimanima. Svako se bori protiv svakoga - rekao je svedok.

Husein Bosnić (40) uhapšen je u septembru 2014. godine zajedno s još dvadesetak sledbenika zbog sumnje da je povezan a terorizmom. Suđenje po optužnici koja ga tereti za organizovanje potpore Islamskoj državi počelo je u februaru ove godine. Tužiteljstvo BiH je u dokazivanju njegove krivice ponudilo iskaze petnaest svedoka i dva eksperta a jedan od ključnih argumenata je činjenica da je Bosnić iz arapskih zemalja dobio više od 90 hiljada eura za koje se pretpostavja da su iskorišteni za financiranje odlazaka državljana BiH na ratišta u Siriji i Iraku.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Hina/ Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA