Manifestacija ''SMEDEREVSKA JESEN'' spremila bogat sadržaj za sve posetioce!

Pogledajte program 128. ''Smederevske jeseni'', očekuju vas: koncerti, karnevali, vinske ture, sportski turniri i izložbe!

  • 0

Međunarodni rukometni turnir

TROFEJ SMEDEREVSKE JESENI

Tokom 128. „Smederevske jeseni“ Smederevo će biti domaćin međunarodnog rukometnog turnira koji će okupiti muške i ženske ekipe mlađih kategorija. „Trofej Smederevske jeseni“ trajaće od 4. do 6. septembra, a turnir će otvoriti proslavljena rukometašica Svetlana Kitić. Očekuje se da će na turniru koji daje snažan doprinos afirmaciji rukometa, ali i promoviše Smederevo kao grad sa bogatom sportskom tradicijom, gostovati oko 130 ekipa i preko 2500 mladih rukometaša.

Predviđeno je da se devojčice takmiče u kategorijama rođenih 1998, 2000, 2002, 2003, kao i u mini rukometu u kategorijima kojima pripadaju generacije 2004, 2005, 2006. Dečaci će se takođe takmičiti u kategorijama u rasponu od 1998. do 2003. godišta, a mini rukomet igraće, u muškoj konkurenciji, kao i u ženskoj, igrači rođeni 2004. 2005 i 2006. godine. Pored ekipa iz Srbije, na „Trofeju Smederevske jeseni“ nastupiće rukometaši iz bivših jugoslovenskih zemalja, gosti iz Rumunije, a očekuju se učešće sportista iz Mađarske, Grčke i Austrije.

Foto: Promo Foto: Promo

Otvaranje poljoprivredne izložbe SEOSKA DVORIŠTA

Otvranje izložbe odigraće se u Smederevskoj tvrđavi u 13 sati

Izložba „Seoska dvorišta“ na upečatljiv način predstavlja seoske mesne zajednice smederevskog kraja, nudeći posetiocima zanimljivo okruženje i afirmaciju kvaliteta ruralne sredine.

Tokom obilaska živopisnih seoskih dvorišta mogu se videti stara oruđa korišćena u obradi zemlje i alatke upotrebljavane u starim zanatima, predmeti iz domaće radinosti, inventar seoskih domaćinstava i njihovo uređenje. U ambijentu ispunjenom izvornim seoskim motivima i etno materijalom, važno mesto u okviru predstavljanja osobenosti smederevskih sela imaju poljoprivredne kulture dominantne u svakoj od seoskih mesnih zajednica koje učestvuju u izložbi.

Izložba „Seoska dvorišta“ na taj načni govori i o poljoprivrednim potencijalima smederevskog područja koga klimatski uslovi i sastav zemljišta čine vrlo povoljnim za različite oblike poljoprivredne proizvodnje.

Foto: Promo Foto: Promo

OTVARANjE VINSKOG GRADA: 14 sati

Vinski grad, sa dopadljivim ambijentom, kućicama izgrađenim od autentičnih, starih bačvi i buradi i stalnom ponudom proizvoda smederevskih vinarija, mesto je koje svedoči o vernosti tradiciji Smedereva kao grada prepoznatljivog po kvalitetnom vinu i kroz istoriju čuvenog po svojim blagorodnim vinogorjima. Otvaranje Vinskog grada u okviru „Smederevske jeseni“ kao simboličan čin kojim se obeležava početak predstavljanja, degustacije i prodaje vina u okupljalištu vinara predstavlja i podsećanje na izvorni duh manifestacije i na kult grožđa i vina.

Foto: Promo Foto: Promo

U Vinskom gradu, pored vina, ali i rakija smederevskih proizvođača, svoje proizvode izložiće vinari iz Rajca, Čortanovaca i Aleksandrovca. Ponuda uključuje vina od plemenitih sorti grožđa kao što su autohtona smederevka, italijanski rizling, sovinjon, traminac ili od crnih sorti kakve su game i prokupac. Kao domaći proizvodi tradicionalno voćarskog kraja od rakija su zastupljene lozovača, šljivovica, dunjevača i vilijemovka.

Foto: Promo o Foto: Promo

DUNAVSKI KEJ: 18 sati

Otvorenost Smedereva ka Dunavu, svest o dunavskom identitetu grada i bliskost sa velikom evropskom rekom do izražaja će doći i u programu „Smederevske jeseni“. Početna tačka kretanja svečane povorke „Smederevski karneval“ biće na Dunavskom keju, gde će pristati replika staroruske lađe „Slavjana“, sa „despotom i despoticom“ i njihovom srednjovekovnom svitom.

U doba kneza Vladimira (vladao je od 978. do 1015.) od čije vladavine je počelo pokrštavanje ruskog naroda, originalna „Slavjana“ je bila jedna od tri lađe koja je prešla dug put od ruske do srpske zemlje i ostala sa bogatim darovima srpskom knezu Jovanu Vladimiru, dok su druge dve lađe, „Vitez“ i „Hrabr“, otpravljene natrag sa ukrcanim srpskim neimarima, crkvenim pojcima, prepisivačima knjiga, umetnicima koji su delovali u obrazovnoj misiji i radili na širenju hrišćanstva među ruskim življem.

Foto: Promo Foto: Promo

Povorka „Smederevski karneval“ poći će u 18 sati sa Dunavskog keja, i kretaće se kroz ulicu Despota Đurđa, zatim kroz glavno gradsko šetalište, Ulicu Kralja Petra Prvog, do Gradskog trga kao odredišta. Svečano otvaranje 128. Turističko-privredne manifestacije „Smederevska jesen“ odigraće se na Gradskom trgu sa početkom u 19 sati. Nakon toga, svoje tačke izvešće karnevalske grupe, učesnici defilea.

 Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA