0

Proglašena 14. lista za parlamentarne izbore "Sve zajedno"

Koaliciju "Sve zajedno" čini pet manjinskih stranaka, za koje ne važi cenzus za ulazak u parlament

Glasanje

Republička izborna komisija proglasila je 14. listu za parlamentarne izbore - Koaliciju "Sve zajedno - BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić", dok je Koaliciji Albanaca Preševske doline naloženo da u roku od 48 sati otkloni nedostatke koje je komisija konstatovala.

RIK je konstatovao da je Koalicija Albanaca Preševske doline dostavila ukupno 9.109 pravno valjanih izjava, da nedostaje 891 i da ima rok od 48 sati da otkloni nedostatke.

Koalicija Abanaca Preševske doline dostavila je RIK-u listu od 10.278 izjava građana koji je podržavaju, ali je utvrđeno da 1.090 nije upisano u birački spisak, da je sedamdeset i troje  dva ili više puta upisano u spisak onih koji podržavaju tu listu.

Takođe, utvrđeno je da je jedno lice podržalo neku od prethodnih lista, a za pet lica bio je neispravno upisan JMBG.

Cenzus ne postoji za partije nacionalnih manjina, već one u parlament ulaze na osnovu “prirodnog praga”. Broj važećih glasova deli se sa dvesta pedeset (ukupan broj poslanika), pa se tako utvrđuje koliko glasova nosi jedan mandat.

To znači da će, pri procenjenoj izlaznosti od oko četiri miliona birača, partijama manjina biti potrebno da osvoje oko 15.ooo glasova za jedan poslanički mandat.

(D. Z. / Tanjug)

Tagovi: Koalicija Albanaca preševske doline, Koalicija Sve zajedno, Lokalni izbori, Parlamentarni izbori

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata