Ima 70 godina i skočio je više od 10.000 puta sa Starog mosta u Mostaru (VIDEO)

Čovek koji je više od 10.000 puta skočio sa čuvenog mosta u Mostaru je svoj prvi skok zabeležio kada je imao nepunih 10 godina. Ostao je upamćen kao jedan od najuspešnijih skakača svih vremena

  • 4

Dugo će vremena proteći da Mostar iznedri skakača poput legendarnog Mirsada Dede Pašića. Nikada nije govorio da je najbolji, ali rezultati koje je ostvario  govore da je bio najuspešniji skakač svih vremena.

Skočio je u more sa litice visoke 53 metra DIREKTNO U SMRT! (VIDEO)

Bez premca je bio najbolji u skokovima na noge s Titovog i Starog mosta, a njegova famozna "štanga", stil koji danas više niko ne skače, ostavljala je bez daha, piše "Avaz.ba".

Za više od pola veka, koliko je leteo sa svih mostova na Neretvi, ubeležio je impresivnu brojku od više od 10.000 skokova u smaragdnu Neretvu. Na takmičenjima s Hajrudinove ćuprije bio je neprikosnoven. Kako i sam priznaje, godinama kao da je bio pretplaćen na prvo mesto.

Mada su ga za titulu najboljeg često znali i da prevare, osvojio je 11 puta prvo, tri puta drugo i dva puta treće mesto.

Prvi put je sa Starog mosta skočio pre tačno 60 godina, kada je imao devet godina, osam meseci i 28 dana.

- Taj skok i danas najviše pamtim. Dakle, imao sam nepunih 10 godina. Popeo sam se na most i pobegao, jer me dole, na obali Neretve, čekala velika raja. Sutradan su me uhvatili, a ja sam povikao: "Pustite me, odmah ću skočiti." I učinio sam to. Ne znam na šta sam pao, ali znam da sam se razbio. Ali, na zapoved raje, morao sam ponovo da skočim i već sam se smirio, išlo je nekako lakše, a onda je usledio treći skok, četvrti…  Kao dete od 10 godina dominirao sam, pogotovo što se tiče upadanja u vodu. Bilo je slučajeva da je iza mog skoka toliko vode izašlo da se žedan čovek ne bi mogao napiti. E, to je to - priseća se 70-godišnji Pašić.

Sve stilove skokova na noge Pašić je izvodio - "polulet", "let", "ćupicu" i najelegantniji - “štangu”. Upravo je njegovo izvođenje tog izuzetno zahtevnog skoka bilo poput najlepše poezije i Dedina "štanga" krasila je razglednicu Mostara, sve do rata.

Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle) Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle)

Ovo je najgori skok u bazen! DEFINITIVNO (VIDEO)

- Znate, to je veoma težak skok, jedan od najzahtevnijih, kada kroz vazduh prema Neretvi idete ukočeno. Jednostavno, veoma je teško održati taj let, da, na primer, ne mahneš rukom. To je, zaista, najelegantniji let i malo je skakača skakalo "štangu", a danas, nažalost, niko - govori Deda.

Skokovi na glavu, kaže nam, nisu ga privlačili. Jer, kako objašnjava, bio je svestan da ima boljih od njega i nije želeo da se kompromituje. U onom vremenu mnogi su skakači bili razočarani što Deda stalno grabi prvo mesto, pa su čak odustajali od skokova. Znali su da mu nema ravnog. Stoga se jedne godine, priča nam Deda, odlučio našaliti s njima pa je na zdravu nogu stavio gips.

- Uh, što su se bili obradovali. Nema Dede. Neće više biti prvi. Ali ja sat pre skokova skinem gips, a oni razočarano povikaše: “Evo ga!” Ipak, jedne godine, na zahtev Predsedništva Brodarskog društva “Neretva”, ukloniše me, da ne idem u konkurenciju. Kao, izvodiću reklamne skokove. Bio sam ljut, naravno, ali me je ubrzo i prošlo -  priseća se Pašić.

Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle) Printskrin: YouTube/INPUT doo (jasastyle)

Osim po fantastičnim izvođenjima skokova, Pašić će biti upamćen po činjenici da mu je Stari most bio nizak, a u svom zanosu za hrabrim poduhvatima, nebrojeno puta se otiskivao s Kule i Čardaka, uzvišenog osam metara iznad Starog mosta. Radio je to, kaže nam, za svoju dušu, za svoj ćeif, iako je s Čardaka u zaletu trebao premostiti stene u dužini od više od 10 metara!

- Gledaocima je zastajao dah, ali opasnost je bila moj izazov. Gde god sam mogao da se popnem, ja sam skočio! Kada sam se prvi put popeo na Čardak, s kojeg je, možda, ukupno pet ljudi skočilo, više od dve hiljade kupača bilo je na Neretvi. Molili su me da se vratim, ali nisam hteo. Procenio sam da to mogu. Zaleteo sam se, a mnogi od straha nisu smeli da gledaju, jer su mislili da ću završiti na stenama. Posle sam ponavljao te skokove, jer ja sam se u vazduhu osećao kao na zemlji - govori Pašić.

Ondašnjim delegacijama za koje je izvodio skokove, ne zna broj. Kako kaže, znali su da dođu po njega i po noći da za uvažene goste izvede skok pod reflektorima. Skakao je i za sebe, i za raju, ali i za ljubav i novac.

Poslednji put je sa Starog mosta skočio 1989. godine, a nameravao je da skoči i na ceremoniji otvorenja obnovljenog Starog mosta. Čak je obavio i nekoliko pripremnih skokova sa Mosta "Hasan Brkić". Hteo je, kaže, da se oprosti na taj način, da ga generacije upamte. Ali, skočio nije. Bila je, kaže, takva odluka nadležnih. Umesto toga, promovisao je knjigu "Mostarski ikari", satkanu od biografija 348 hrabrih skakača sa Starog mosta, među njima i šest žena. Ta knjiga se, kaže Deda, nikada neće završiti, jer kako naglašava, stalno dolaze nove generacije.

(Telegraf.rs / Izvor: Avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GolzaSrbiju

    31. avgust 2015 | 11:23

    pa da , svaki treci dan je skocijo......prvi put kad se rodio

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA