• 39

OVA SLIKA JE ZAPALILA CEO BALKAN: Možete li vi da provalite šta ovde nije u redu? (FOTO)

"Ideja je da srpsku stranu navedem na premišljanje o simbolima koje koriste po tradiciji i istoriji, a razmišljao sam i o Albancima i njihovoj situaciji", kaže umetnik Milorad - Mića Stajčić

 • 39

Umetnik Milorad - Mića Stajčić usudio se na jedan veoma hrabar korak kada je na izložbi u Prištini prvi put prikazao obradu slike "Kosovka devojka" na kojoj su akteri slike obučeni u albansku nošnju.

 

Da li je ovo najveći Srbin na Dedinju? Nacrtao Kosovku devojku na zgradi! (FOTO)

 

On kaže da je tom slikom želeo da "isprovocira i Srbe i Albance" i da ih natera na razmišljanje. I uspeo je, naravno. Niko ko je video ovu sliku nije ostao ravnodušan, a komentari... Možete i zamisliti.

 

- Slika "Kosovka devojka" je jedan od simbola i ikona srpstva. Kosovo se uvek predstavlja kao kolevka i srce Srbije, a ja sam razmišljao zašto je to tako. U realnosti kad god čujem reč "Kosovo" uvek osećam neku teskobu i tamo žive Albanci. Pa zašto je onda sve to i dalje simbol Srbije? Zbog toga je bilo logično da stavim "Kosovku devojku", srpsku ikonu, u novu relaciju i paralelnu dimenziju, pa su likovi na slici u albanskim nošnjama - kaže on za Blic.

 

Foto: Facebook/Mića Stajčić

Foto: Facebook/Mića Stajčić

 

Stajčić ima svoje mišljenje i odnosu koji bi Albanci mogli da imaju prema njegovom delu.

 

- Ideja je da srpsku stranu navedem na premišljanje o simbolima koje koriste po tradiciji i istoriji, a razmišljao sam i o Albancima i njihovoj situaciji. Pretpostavljam da učitelji u osnovnim školama ne kažu deci: "Mi smo proterali Srbe", već im sigurno kažu da su oni tu odavno. Za Albance bi ovo delo bila neka paralelna dimenzija i istorija koju bi oni možda prezentovali sami sebi - rekao je Stajčić.

 

Foto: Wikipedia / CrniBombarder!!!

Foto: Wikipedia / CrniBombarder!!!

 

Kosovka devojka je glavna ličnost u istoimenoj narodnoj pesmi: Ona je mlada devojka koja posle boja na Kosovu luta po bojnom polju, poji i vida rane ranjenim ratnicima, i traži verenika, kuma i devera. Po narodnoj pesmi to su Toplica Milan, Miloš Obilić i Kosančić Ivan. Najzad nailazi na teško ranjenog ratnika, po narodnoj pesmi viteza Pavla Orlovića, i dok poji njega, koji kasnije umire u njenim rukama, on joj besedi da su sva trojica stradali u boju.

 

Naš slikar Uroš Predić naslikao je 1919. godine, po ovim motivima, i svoju čuvenu sliku, verovatno jednu od najpoznatijih slika u srpskoj kulturi. Stajčićeva "Kosovka" skoro je identična, kako se da i videti (uz male, ali ključne razlike).

 

Milorad - Mića Stajčić, zajedno sa još dvoje beogradskih umetnika, Milicom Crnobrnjom Vukadinović i Tadijom Janičićem, prvi put je prikazao svoja dela u Prištini, u okviru festivala "Mesec dana Beograda u Prištini".

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Fap_masina

  1. septembar 2015 | 19:37

  Sram te i stid bilo laiku jedan, zar ovako umetnicko delo dio srpske ustorije nasao si da prepravljas.

  106
  7

  Podelite komentar

 • Ezra

  1. septembar 2015 | 19:31

  Sta se zaj....ate sa slikom ikonom,jos si nam ti trebao,oces sledeci put da stavis kaubojski sesir,srpskom borcu.

  74
  6

  Podelite komentar

 • Lici na Kezmana

  1. septembar 2015 | 19:33

  Uzeo je taj dobar novac ili je samo hteo slavu na ekspresan nacin. Jadno...

  71
  6

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA