OVE MAPE SU DOKAZ: Islamska država NE KONTROLIŠE pola Sirije i svako ko to kaže - laže. Evo i zašto! (FOTO)

Islamska država ima malo teritorijalno jezgro i oko njega šire pustinjsko područje na kojem, zajedno sa svim ostalim akterima, ima operacionu slobodu a nikoga da im se suprotstavi. Ono što Islamska država nema je administracija koja se proteže preko polovine ove zemlje

  • 17

Islamska država je proteklih meseci napravila ozbiljne pomake u Iraku i Siriji: zauzela je drevni grad Palmiru u kome je počela da uništava hiljadama godina staru svetsku kulturnu baštinu i da vrši masovna pogubljenja uz pravljenje moćno režiranih snimaka, zauzela je Ramadu koja se nalazi nadomak Bagdada, a sada su ušli i u predgrađa Damaska.

ŠALJE AVIONE, PILOTE, TEHNIČARE: Rusija započela vojnu intervenciju u Siriji

Kontrolišu preko 50 odsto teritorije Sirije i teritoriju slične veličine u Iraku. Čini se da sve ide njima na ruku, da su nezaustavljivi, da su nepobedivi, da bombardovanje koalicije okupljene oko SAD ništa ne pomaže.

Čini se da će svet za svega nekoliko decenija biti njihov.

Stanite.

Samo polako.

Povucite ručnu.

Sve je obmana.

Prava mapa stanja u Siriji pokazuje da Islamska država ne kontroliše ni približno onoliko teritorije koliko tvrdi. Foto: Institute for the Study of War Prava mapa stanja u Siriji pokazuje da Islamska država ne kontroliše ni približno onoliko teritorije koliko tvrdi. Foto: Institute for the Study of War

Tvrditi da Islamska država kontroliše sve te ogromne delove Sirije i Iraka ne samo da zamagljuje kako je i zašto je ova organizacija do sada bila uspešna već i kako može biti poražena. Jer, Islamska država NE KONTROLIŠE pola Sirije.

Zapravo, ono što Islamska država drži pod svojom direktnom administrativnom kontrolom više liči na rasuto korenje, na ostrva koja se nalaze u nekoliko stotina hiljada kvadratnih kilometara pustinjskog mora u kome i ta organizacija ali i sve ostale vojne formacije koje učestvuju u Sirijskom građanskom ratu, imaju mogućnost operativnog delovanja.

- Borci Islamske države su mahom grupisani na ključnim odbrambenim pozicijama - objašnjava Dženifer Kafarela koja radi kao analitičarka u Institutu za proučavanje rata, i dodaje da se to pre svega odnosi na plodnu i naseljenu dolinu reke Eufrat.

Postoji malo naseljenog tla u istočnoj Siriji koju Islamska država ne kontroliše, ali se van i oko toga, kaže ona, nalazi nepregledna Homska pustinja (između ostalih pustinja) po kojoj se Islamska država kreće bez problema.

- Ali, u pitanju je isuviše negostoljubivo područje da bi moglo vojno da se kontroliše (barem u ovom trenutku u kome ID ima svega tridesetak hiljada boraca, a napadnuta je sa svih strana), a i strateški je malo važno da bi Islamska država efektivno uspostavila tu svoju vlast - kaže Kafarela i dodaje najbitniju stvar, a ona glasi:

- U pitanju je zemljište po kome se slobodno kreću praktično sve borbene formacije i grupe koje učestvuju u konfliktu.

Printskrin: Youtube/Vocativ Printskrin: Youtube/Vocativ

To znači da se Islamska država (ali i svi ostali) slobodno kreće po pustinji jer je trenutno najveća sila na istoku Sirije, dok Asadov režim nije sposoban ili voljan da ih juri po tom ogromnom području i da im bombarduje konvoje.

Sumirano, ovako stoje stvari: Islamska država ima malo teritorijalno jezgro i oko njega šire područje na kojem ima operacionu slobodu a nijednu realnu protivničku grupu na terenu koja bi ih istisla sa njega.

Ono što Islamska država nema je administracija koja se proteže preko polovine Sirije.

Foto: ISIS Foto: ISIS

U drugim delovima muslimanskog sveta, ono što Islamska država tvrdi da kontroliše, ili ono što tvrde mediji na ona kontroliše, zapravo u potpunosti remeti sliku njihovog stvarnog dometa. Recimo, za Libiju se kaže da ID vlada delom njene teritorije, da su zauzeli Sirt i pojas mediteranske obale.

U stvarnosti, Islamska država ništa ne kontroliše u Libiji, barem ne u onom smislu u kojem kontroliše zemljište u Iraku i Siriji. Tamo ne postoji nikakva administrativna struktura, a i tamo gde ih ima vode se žestoke borbe sa drugim grupama.

Priča o tome kako kontrolišu sve te ogromne delove Bliskog istoka samo pomaže njihovoj propagandi i daje nekakav legitimitet njihovom "kalifatu" zbog koga se na kraju krajeva reke džihadista i slivaju u njihovu vojsku.

Printskrin: Youtube/Vocativ Printskrin: Youtube/Vocativ

Zapravo, njihova borbena gotovost nije ni približno toliko golema koji se obično misli zbog čega su se orijentisali na male napade visoko pokretljivim jedinicama i zbog čega udaraju samo na najranjivije tačke kao što su pozicije koje drži iračka armija.

Palmiru su zauzeli jer su Asadove trupe pobegle, a Ramadu zato što su Iračani nesposobni. Islamska država je nespremna da izvrši ozbiljan napad na šiitske milicije koje finansira Iran ili na kurdske snage u obe zemlje u kojima se rat vodi.

Ako postoji nešto što uliva nadu u pobedu svetla nad mrakom, onda je to istina.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bednik

    1. septembar 2015 | 22:54

    Isis, Amercika marioneta

  • pajper

    1. septembar 2015 | 22:53

    Kako sto stoji u clanku,plodno tlo je uz reku elufrat,malo ozbiljnija formacija od 2 divizije bi ih saterala u brzom roku da se uguse u vlastitom pesku.

  • Pera Kojot # 1

    1. septembar 2015 | 23:20

    Moraju zapadnjaci da lazu , kako bi inace opravdali bilione dolara koje su potrosili na rat koji vode na tom podrucju. Sve u svemu je laz kojom zamazuju oci svom narodu I Trude se da narod bude prestrasen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA