OPŠTINA ILI SUD, NIJE SVEJEDNO: Evo gde ćete ISTI DOKUMENT platiti 2.000 dinara manje!

Beograđaninu su u jednoj opštini objasnili da postoji nekoliko veoma bitnih razlika

  • 2

I nakon uvođenja javnog beležništva u naš pravni sistem, overavanje potpisa, rukopisa i prepisa ostalo je u nadležnosti sudova i opština, što bi moglo da se shvati i kao pogodnost za građane - kada bi cene tih usluga bile usaglašene.

SUD ILI OPŠTINA? Saznajte gde za najmanje para overiti dokument!

To, međutim, nipošto nije slučaj, što je na teži način saznao i Beograđanin E.Š.

Kada je za potrebe osnivanja privatnog preduzeća otišao u opštinu da overi potpise suvlasnika, ljubazna službenica mu je napomenula da takva overa, ukoliko se radi kod njih, važi samo 6 meseci, dok joj sudski pečat obezbeđuje doživotnu validnost.

- Pošto sam već bio tu, hteo sam da završim taj posao, ali onda su mi rekli da postoji još jedna razlika: u sudu je ovaravanje potpisa mnogo jeftinije. I dalje sam hteo da uštedim vreme, čak i ako neću par stotina dinara, kada sam obavešten da se zapravo radi o skoro dve hiljade dinara - priča E.Š.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U želji da saznamo šta overu u opštini čini poslom vrednim 3.800 dinara, dok udaranje pečata ( i to "dugovečnijeg") u sudu košta 1.970 dinara, kontaktirali smo Ministarstvo pravde u kom nam je objašnjeno da u opštinama visinu taksi propisuje lokalna samouprava, dok su one koje naplaćuje sud određene Zakonom o sudskim taksama.

Inače, prema članu 29. Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa osnovni sudovi i opštinske uprave zadržavaju nadležnost za njihovo overavanje do 1. marta 2017. godine, kada će ta delatnost preći u ruke notarima, osim u onim gradovima i opštinama za koje do tad ne budu imenovani javni beležnici.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(J.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NT

    8. septembar 2015 | 00:05

    A ko ce sad da mi objasni kako to da JKP Parking servis onda ne prihvata ovlasnjenja za kola ( naravno da su overena i u sudu i u opstini)?? Otisao sam da produzim parking za kola umesto moje majke sa njenim ovascenjem da upravo to smem da radim umesto nje i u Parking servisu su mi rekli da ovlascenja ne prihvataju, vec da moram da donesem njenu LK.. Koja smo mi banana drzava.. Bedno! Drugim recima.. platio sam overu

  • %%%%%%%%%%%%%%%

    8. septembar 2015 | 06:52

    Ogledalo "države" Srbije! Ali najbolje je ništa ne menjati-neka ostane ovako! Jer kad god se nešto promenilo sišli smo za "stepenicu" niže! S obzirom da smo već zakoračili u "podrum" najbolje je ne dirati ništa!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA