OVO JE STRAŠNO, SRBIJI PRETI DEČJA PARALIZA? Vakcinišite svoju decu, upozoravaju stručnjaci!

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prim. dr Dragan Ilić kaže za Telegraf da je pojava dečje paralize u Ukrajini alarm za sve zemlje u okruženju i šire

  • 22

Dečja paraliza, opasna zarazna bolest koja može dovesti do invaliditeta pa i do smrti, preti i Srbiji? Naši stručnjaci, koji ističu da je ovo alarm za sve zemlje, apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu i da ne obraćaju pažnju na antivakcinalni lobi.

VRAĆA SE STRAVIČNA BOLEST: U Ukrajini dvoje mališana obolelo od DEČJE PARALIZE!

Stravična bolest, koja je na evropskom tlu iskorenjena 2002. godine, naime, ponovo se vratila na Stari kontinent. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je dvoje dece na jugozapadu Ukrajine obolelo od dečje paralize, kao i da je rizik od njenog širenja visok s obzirom na to da je samo polovina dece u toj zemlji vakcinisana protiv poliovirusa.

Rizik od širenja, po procenama SZO, postoji i u susednim zemljama - Rumuniji, Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, ali je nizak. Portal Telegraf istražuje da li ova bolest može ponovo da se nastani i kod nas.

Foto: freedigitalphotos.com Foto: freedigitalphotos.com

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prim dr Dragan Ilić kaže za Telegraf da je pojava dečje paralize u Ukrajini alarm za sve zemlje u okruženju i šire.

- Bilo gde da se pojave pojedinačni slučajevi obolevanja, a posebno u ovom evropskom prostoru, veliki je signal i alarm za sve. Dakle, ne samo za tu zemlju u kojoj se bolest pojavila, već za sve zemlje u njenom okruženju i šire. Izveštaji SZO govore da je obuhvat vakcinacije u Ukrajini znatno opao u odnosu na raniji period kada je bilo normalno stanje u toj zemlji. A sama činjenica da se bolest pojavila u jugozapadnoj Ukrajini na granici sa drugim zemljama, jasno ukazuje na opasnost i mogućnost da se infekcija vrlo lako može preneti i u druge države - objašnjava Delić.

Ključna stvar sada u svim zemljama, ističe naš sagovornik, jeste da se održi visok nivo obuhvata dece polio vakcinom.

- To je ono što, apsolutno, važi i za našu zemlju. Ovo što se dešava u Ukrajini je samo još jedno veliko upozorenje da se ne smemo opustiti, iako smo zemlja "polio 3". To znači da nemamo slučajeve u Srbiji a i trudimo se sa svim merama koje su nam na raspolaganju, održimo taj status. Srbija, takođe, za razliku od nekih drugih zemalja, ima dobar obuhvat dece kada je u pitanju polio vakcina, preko 93 odsto. Mi i dalje upozoravamo da je zaista neophodno da se deca vakcinišu i da obuhvat vakcinacijom bude preko 95 odsto - navodi Delić.

Foto: Profimedia/BSIP, Alamy Foto: Profimedia/BSIP, Alamy

Povodom ove, eventualne, opasnosti i po našu zemlju, Telegraf se obratio i doktorki Slađani Velkov, najvećem protivniku vakcinacije koja je pokrenula peticiju za ukidanje obavezne vakcinacije u Srbiji. Odgovore na pitanja da li je i dalje pri stavu da decu ne treba vakcinisati i da li je pojava dečje paralize plod "truda" ljudi koji se bore za isto što i ona, međutim, nismo dobili.

Dečja paraliza, iliti polio, akutna je infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Veoma je zarazna i prenosi se oralno-fekalnim putem. U 90 do 95 odsto slučajeva ne izaziva nikakve simptome, dok u tri odsto slučajeva virus prodire u centralni nervni sistem i izaziva meningitis, a u najmanje 0,1 do 0,5 odsto slučajeva uništava motorne neurone i dovodi do slabosti mišića i paralize.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(LJ. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alexandra

    4. septembar 2015 | 20:47

    Mogli smo da pomognemo celoj planeti da je nasa drzava znala da ceni rad instituta Torlak. Ovako je i nasa zemlja u opasnosti jer zavisimo od drugih

  • Mira

    4. septembar 2015 | 20:30

    Tifus, bela kuga itd su nestali zbog boljih higijenskih uslova, a ne zbog vakcine. Vakcine su se uvele tek kada su te bolesti pocele da gube na snazi. Slobodno pogledajte statistiku.

  • Revolucionaran

    4. septembar 2015 | 21:49

    A sta mislite o ovom predlogu... Komplet pregled deteta pre vakcine, pa ako NE DAJ BOZE dete oboli od autizma,alergija na 'sta-god' i td i td,a bilo je zdravo pre vakcinacije...lecenje pada na teret institucije koja vakcinise? Fer,zar ne?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA