DANAS SVAKI SRBIN MORA DA BUDE PONOSAN: Ovo je VELIKI boj u kojem su SRBI pre 2 veka PORAZILI TURKE!

Borbe su vođene nekoliko nedelja, posada se herojski branila, pre nego što im je u pomoć stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša

  • 38

U Deligradu kod Aleksinca danas će biti obeleženo 209 godina od boja na Deligradu, istorijski poznatom sukobu kada su srpski ustanici porazili tursku vojsku.

 

U spomen-hramu Svetog arhangela Mihaila sa kosturnicom na Deligradu biće odata pošta poginulim i položeni venci, najavio je danas vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

 

SRBI DANAS NE ZNAJU DA LI DA PLAČU ILI DA SLAVE: Evo zašto je ovaj dan POSEBNO ZNAČAJAN za Srbiju!

 

Državnu ceremoniju predvodiće pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Milan Popović, navodi se u saopštenju.

 

Evo zašto SRBI imaju NABIJENE ODSEČENE TURSKE GLAVE na GRBOVIMA gradova: Odgovor će vas iznenaditi!

 

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Aleksinac, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. Deligrad, mesto na desnoj obali Južne Morave, blizu Aleksinca, ušao je u istoriju po čuvenoj odbrani utvrđenih reduta, odnosno povezanih rovova.

 

Ustanici su utvrdili sistem šančeva od nekoliko kilometara i time stvorili odbrambeni položaja kojim su zatvarali pravac Niš - Beograd.

 

Foto: Wikipedia / Tajra

Foto: Wikipedia / Tajra

 

Ove položaje su držali srpski ustanici koji su brojali nekoliko hiljada da bi, sredinom 1806. godine Otomansko carstvo krenulo u veliku ofanizivu protiv njih. Pod komandom Ibrahim-paše, oko 6.000 Turaka je 16. juna 1806. godine izbilo pred deligradske bedeme koje je branilo oko 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrinjca.

 

Borbe su vođene nekoliko nedelja, posada se herojski branila, pre nego što im je u pomoć stigao odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša. Taj odred, koji je 4. septembra razbio otomanske snage je uputio Karađorđe pošto je prethodno pošto prethodno pobedio Turke kod Mišara.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    4. septembar 2015 | 08:06

    Прави Срби су увијек поносни, а не само данас..... нисмо ми "новокомпоновани" народ као неки, нећемо их именовати, само ћемо се окренути око себе! :-) :-) :-)

  • Nadezda

    4. septembar 2015 | 09:16

    Mi treba u buduce samo da gledamo i gradimo nasu buducnost i opstanak samo nas.Drugi se staraju odlicno, zdravo i sebicno samo za sebe. Na nas niko nije mislio postali amo " ugrozena vrsta''cuvajte SRBe.

  • 63. Padobranska Divizija iz Niša / 63. Padalska Divizija iz Niša

    4. septembar 2015 | 10:34

    U Ovaj Bitki Srbin Karadjordjevic i Srbi su porazili Tursku i Turke. Tursku vojsku je u toj Bitkoj vodio Albanac Ibrahim Bushati. Bitka za Deligrad bila je vrlo velika bitka pogotovo za ona vremena. 37.000 Srba na celu sa Srbinom Karadjordjom je porazilo 55.000 Turskih vojnika pod komandom Albanaca Bushati-a. Stvarno je lepo biti Srbin kada citas o Srpskim vojnickim pobedama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA