• 17

EVO ZAŠTO IZBEGLICE BEŽE U EVROPU: Saudijska Arabija, Kuvajt i Katar ne žele Sirijce!

Iako su godinama izbeglice iz Sirije u velikom broju prelazile u Liban, Jordan i Tursku, a zatim u druge arapske zemlje, posebno u Persijskom zalivu, sada se situacija promenila. Zašto?

  • 17

U svetlu krize nastale zbog sve većeg broja sirijskih izbeglica koje pokušavaju da uđu u Evropu, u javnosti je pokrenuto pitanje zbog čega oni ne odlaze u zemlje Persijskog zaliva, koje su im bliže.

MIGRANTI ĆE U BIH UĆI PREKO OVIH GRADOVA: Niko ne zna kakva će biti sudbina onih koji dođu!

Iako su godinama izbeglice iz Sirije u velikom broju, prelazile u Liban, Jordan i Tursku, a zatim u druge arapske zemlje, posebno u Persijskom zalivu, sada se situacija promenila.

Glavni problem za izbeglice je što niti jedna od šest bogatih i uticajnih zemalja Persijskog zaliva - Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Oman, Bahrejn, Kuvajt i Katar - nije potpisnica UN-ove konvencije o izbeglicama, koja definiše pojam izbeglice i prava osoba koje traže azil. Ulaz u te zemlje nije moguć bez vize, koju retko dobijaju.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Zvanično, Sirijci mogu da podnesu zahtev za turističku vizu ili radnu dozvolu da bi ušli u zemlje Persijskog zaliva, ali ta procedura je skupa i postoji rašireno mišljenje da su u mnogim od ovih zemalja na snazi nepisane restrikcije po kojima je, u praksi, za Sirijce veoma teško da dobiju vizu.

Najbolje prolaze Sirijci koji su već u nekoj od zemalja Persijskog zaliva i koji produžavaju svoj boravak u njima ili oni koji tamo imaju rođake, navodi BBC.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Sve to je deo šireg spektra prepreka s kojima se suočavaju Sirijci koji pokušaju da dobiju vizu za ulazak u većinu arapskih zemalja.

Sirijcima je viza potrebna za sve arapske zemlje, osim za Alžir, Mauritaniju, Sudan i Jemen.

Zbog toga je u medijima pokrenuto pitanje da li ove države imaju više odgovornosti nego Evropa, prema Sirijcima čija je zemlja već četiri godine zahvaćena sukobima

Pitanje je pokrenuto i na društvenim mrežama, a samo prošle sedmice na Tviteru je komentarisano 33.000 puta.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Korisnici su postavili upečatljive fotografije sirijskih izbeglica, koje prikazuju davljenike na moru, decu iza bodljikave žice ili porodice koje spavaju na zemlji.

Na stranici "The Syrian Community in Denmark" na Fejsbuku, postavljen je video-snimak izbeglica koji iz Mađarske prelaze u Austriju, na koji je, između ostalih, postavljen i komentar:

"Kako smo pobegli iz regiona svoje muslimanske braće, koja bi trebalo da snose veću odgovornost za nas nego zemlje koje opisuju kao neverničke?"

BBC, međutim, ocenjuje da se, uprkos apelima medija, ne čini da će zemlje Persijskog zaliva promeniti stav prema sirijskim izbeglicama.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Izvor: Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • F A S

    Uskoro ce vam svima biti jasno zasto dolaze u evropu ... ali tada ce biti kasno

  • Zokirad

    Kada bi me neko pitao za rešenje ovog problema, moj izbor bi se sveo na to da se pobije prvih 100000 pristiglih, ostali bi se okrenuli i vratili odakle su došli. Ne zaboravite da je filozofija islamskih zemalja da "pesma Hodže treba da se čuje dokle doseže zvuk zvona". Uvalilo nam se u srce Evrope preko milion ljudi, vojno sposobnih, sa sve ženama da u narednih 20 godina udvostruče broj. Kada se još uzme u obzir to da je njihova moć "kontrole uma" takva da mogu da ubede čoveka, čak i dete, da se sa 10kg eksploziva zaleti i pukne u sred tržnog centra... A evropljani kao da im je mozak ispran... Šire ruke i grle ih... Ko zna, možda imaju plan B, da ih istrebe za 5 godina nekom hemijom... Daće Bog da hrišćanske zemlje ostanu netaknute, što se tiče odnosa hrišćana i islamista, i što se tiče broja i što se tiče poštovanja... Ali ovo, ovo ne sluti na dobro, nikako!

  • Slavko

    +DH U pravu si, nije njima bas do rada nego do dobrog socijalnog sistema da mogu opusteno da se razmnozavaju od poreskih dohodaka vrednih "nevernika".

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima