Bila je učenica generacije, a onda je na završnom ispitu imala NULA bodova! Njen slučaj je zapalio društvene mreže! (VIDEO)

Mlada Egipćanka ostala je u šoku kada na završnom ispitu nije osvojila niti jedan bod. Njena porodica i ona sumnjaju da je u pitanju zavera, odnosno da je neko zamenio njen test

  • 4

Egipćanka Marijam Malak proteklih godina imala je u školi gotovo savršene ocene, zbog kojih je bila na glasu kao jedna od najboljih učenica. Kada su objavljeni rezultati završnog ispita, nestrpljivo je čitala spisak imena s najboljim učenicima, ali njenog imena nije bilo na listi.

DA LI STE PAMETNIJI OD OSMAKA? Odgovorite na ova pitanja i saznajte!

Uprkos tome, mislila je da je dovoljno dobro napisala ispit i da može da se upiše u medicinsku školu - sve dok nije videla rezultat i onesvestila se.

- Bila sam u potpunom šoku. Mogla sam da čujem sve oko sebe, ali nisam mogla da govorim - ispričala je ova mlada Egipćanka za BBC.

- Kako se to moglo dogoditi? Kako sam mogla da budem ocenjena s nulom? - pitala se.

Malak je dobila nula od 100 bodova, i to ne samo na jednom ispitu, već na svih sedam koje je polagala.

Rezultat je bio toliko neverovatan da su ona i njena porodica odmah posumnjali na "prljavu igru".

Najpre su svi nagađali da je Malak pala ispit jer pripada koptskoj hršćanskoj manjini. Ipak, ta teorija je brzo odbačena i sada njena porocica veruje da je Mirijam žrtva korupcije.

- Ili je škola ili je ispitna komisija zamenila njen test sa nekim drugim učenikom kojem očigledno nije išlo - rekao je brat mlade Egipćanke.

Printskrin: Al Hayat TV Printskrin: Al Hayat TV

Inače, priče o mitu i korupciji nisu strane u egipatskom sistemu obrazovanja. Ipak, slučaj Marijam Malak dobio je ogromnu pažnju javnosti na internetu. Na hiljade Egipćana stalo je uz nju koristeći haštag #I believe Mariam Malak, a napravljena je i Fejsbuk stranica podrške koja je dosad prikupila više od 30.000 lajkova.

- Ne samo da su joj ukrali ocene, ukrali su joj budućnost i snove - napisala je jedna žena na Tviteru.

Da bi dobio nula bodova, učenik mora vpraktično da ostavi prazan papir, i ko god da je potpisao Marijam na papiru, samo je prepisao pitanja, bez da je dao odgovore.

NA OVA PITANJA MOGU DA ODGOVORE OSNOVCI: Možete li i vi?

Egipatski ministar obrazovanja istraživao je slučaj te podvrgao Marijam pet pismenih testova, nakon čega je zaključeno da prazan test zaista pripada njoj.

Ona je odbila da prihvati takav zaključak pa je pismeni test ponovila na televiziji, što je pokazalo da je njen rukopis značajno drugačiji od onog na ispitu.

Malak i njena porodica nadaju se da će ocene biti razmotrene. Već su se i sastali sa premijerom Egipta koji je obećao da će pogledati ceo slučaj, a nekoliko uglednih Egipćana ponudilo je novac za školovanje devojčice.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez cenzure...

    7. septembar 2015 | 13:01

    e da se nasi premijeri ovako brinu za nasu decu...

  • Vladeta

    7. septembar 2015 | 12:39

    Meni se desilo u Ljubljani na diplomskim ispitima za masinovodju iz signalnog pravilnika da padnem ni kriv ni duzan radi toga sto sam dosao na vreme na ispit a profa poceo ispitivanje ranije i umjesto mene ispitao zadnjeg u grupi od nas 4 i ja kad sam dosao oni su zavrsili taj tada momak Zorc mi je rekao i to drugi dan ponovio da nihe znao jedno pitanje a signalni je takav da ili prodjes ili padas al profa nije hteo da prizna gresku a ja sam tu noc proslavii maturu jer sam samljeo ta pitanja a i tokom skole sam bio odlican iz signala al dzaba propala mi je skoro godina dok se ponovo organizovao ispit al zivot fala bogu ide dalje

  • Zdrav Razum.

    7. septembar 2015 | 13:17

    Možda je jedna od onih kojima roditelji spavaju u školi i mole za ocene a možda ju je uhvatila trema. Na prijemnom iz matematike za srednju školu pre 5 godina ja sam imala 4 iz matematike a prosek mi je bio 4.47 (priznajem nisam klikeraš) a na prijemnom 9/20. Bila sam jako tužna jer svi iz moje učionice su imali nizak broj jer su učitelji (1-4 razred) nama dežurali i išli od stola do stola i ispravljali nam "krive drine" govorili nam "ne znaš to dodji kod mene u drugi razred" verujem da bih imala bar 15 da nas nisu tako zeznuli. Ne mora uvek da znači da je zavera, desi se svakom da kiksne, ipak je to jedna od prvih stresnih situacija sa kakvima se srećemo u životu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA