DA LI JE OVO NAJSMEŠNIJI SAJT NEKE SRPSKE OPŠTINE? Nećete verovati kad vidite šta sve tamo piše!

Potpuni haos nastaje kada se uključi ćirilica, jer tada niko (osim nekog ko napamet poznaje sajt) ne može da se snađe

  • 2

U ovo moderno vreme, nerviraju nas sajtovi koji su loše odrađeni, puni su grešaka i koji zbog svojih pojedinosti "bodu oči" posetiocima.

Takvih sajtova je mnogo, ali među njima se pronašao i jedan koji na internetu da predstavlja jednu opštinu u Srbiji i mesto preko kojeg će građani na lakši način doći do određenih saznanja ili kontakata.

Reč je o sajtu Opštine Bujanovac, koji ima ozbiljan problem, jer je u potpunom haosu kada se na njega uđe preko Chrome pretraživača, dok na Mozilla-i izgleda potpuno normalno.

Oni koji su imali prilike da preko Chrome-a uđu, prokomentarisali su da ih zaboli glava jer je potpuno nepregledan sajt, i ono što je najgore, nerazumljiv.

Naime, na samom početku strane, nalaze se određeni kodovi, za koje i potpuni laik zna da ne bi trebalo da se vide, kao i da početak internet stranice ne treba da bude na sredini, već u samom vrhu. Umesto neke informacije, ljude čeka poruka koju razumeju samo programeri: "Deprecated Mysql connect".

Printskrin: bujanovac.rs Printskrin: bujanovac.rs

Takođe, verovatno najveći problem predstavljaju "hijeroglifi" koji su ispisani na sajtu, te se jedva razaznaje šta piše, a isti slučaj je i kada se sajt prebaci na albanski jezik.

Međutim, potpuni haos nastaje kada se uključi ćirilica, jer tada niko (osim nekog ko napamet poznaje sajt) ne može da se snađe. Uverite se i sami u priloženoj slici kako to izgleda.

Printskrin: bujanovac.rs Printskrin: bujanovac.rs

Ipak, da nije sve loše dokazuje to da kada prebacite na engleski sve je u najboljem redu, do trenutka kada poželite da kliknete na nešto da pročitate, jer vas tada automatski prebacuje na srpski jezik - latinicu.

S druge strane, ukoliko odete na sajt Opštine Bujanovac preko Mozille, kao što je već gore navedeno, izgled sajta će biti sasvim uredan, osim kodova koji se vide na početku stranice.

Printskrin: bujanovac.rs Printskrin: bujanovac.rs

Mi smo pitali IT stručnjaka da nam objasni zbog čega se pojavljuje ova razlika u pretraživačima, a evo šta nam je on rekao:

- Kod se pojavljuje zato što su korišćene određene PHP funkcije (koriste se za povezivanje sa bazom) koje su "deprecated", to znači da će prestati da rade ako se uradi updejt PHP na serveru. To se rešava tako što se te funkcije zamene sa validnim. Brzo rešenje bi bilo da se uključe upozorenja, onda neće izlaziti kod, ali problem svakako mora da se reši - rekao je on, pa nastavio:

- Što se tiče prikaza na ćirilici i latinici - verovatno je negde loše podešen "encoding", možda u bazi, a možda na sajtu, treba pogledati kod pa onda naći rešenje. Moguće je da se loše vidi i zbog koda koji izlazi na vrhu strane, i to može da bude uzrok problema.

Printskrin: bujanovac.rs Printskrin: bujanovac.rs

Što se tiče razlike između izgleda na pretraživaču Chrome u odnosu na pretraživač Mozilla, IT stručnjak kaže da se to dešava jer se pretraživači ponašaju različito u nekim nepredviđenim situacijama, kao što je slučaj ovde, što opet može biti moguće zbog koda na početku strane.

Redakcija Telegrafa je pokušala nekoliko puta da stupi u kontakt sa nadležnima u Opštini Bujanovac, ali bezuspešno, jer su svaki put odgovornost prenosili na druge, a na kraju smo dobili odgovor da sutra pozovemo i potražimo načelnika.

Možda će se javiti kad im se konektuje mysql?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA