VERNICI SLAVE SVETOG VARTOLOMEJA: Deca danas ovo nikako ne bi trebalo da rade!

Oni koji ne veruju u Boga uzeli su kovčeg svetog apostola Vartolomeja i bacili u more, a onda...

  • 0

Na današnji dan, Srpska pravoslavna crkva praznuje prenos moštiju svetog Vartolomeja, a njegov glavni praznik je 11. juna.

Kada je ovaj veliki apostol bio raspet na krst u Albanoplju Jermenskom, hrišćani su skinuli njegovo telo i česno ga sahranili u olovnom kovčegu.

Kako se na grobu apostola događaju mnogobrojna čuda, naročito iscelenja bolnih, zbog čega se uveća broj hrišćanja, pa su oni koji ne veruju u Boga uzeli njegov kovčeg i bacili u more.

U isto vreme, bacili su još četiri kovčega mučenika: Papijana, Lukijana, Grigorija i Akakija.

Međutim, po Božjem promislu, kovčezi nisu potonuli, već ih je voda odnela u četiri različita grada: Akakijev u grad Askalus, Grigorijev u Kalabriju, Lukijanov u Mesinu, Papijanov na drugu stranu u Siciliju, a Vartolomejev na Liparska ostrva.

Foto: Wikipedia/Matteo di Giovanni Foto: Wikipedia/Matteo di Giovanni

Nekim tajanstvenim otkrovenjem uznade episkop Liparski, Agaton o približenju Liparu moštiju sv. apostola Vartolomeja. Agaton sa klirom i narodom izađe na obalu i dočeka kovčeg sa velikom radošću, a tom prilikom desiše se mnoga iscelenja bolnih od moštiju sv. apostola.

Mošti su te bile položene u crkvi sv. Vartolomeja, i tu su ležale do vrmena Teofila ikonoborca, ali kada su muslimani zagazili u Lipare, apostolove mošti su bile prenete u grad Benevent.

Tako Gospod proslavi Svoga apostola čudesima i za života i posle smrti.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Prema narodnom verovanju, deci se na današnji dan brani da se penju na drveće, kako ne bi slomila vrat, takođe se zabranjuje kupanje u rekama, a ženama da "bućkaju" mleko.

Takođe, na današnji dan se obustavljaju svi poslovi na njivama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA