Aerodrom u Zagrebu je imao natpis na ĆIRILICI (FOTO)

Aerodrom, koji je izgrađen u vreme Kraljevine Jugoslavije, su tokom Drugog svetskog rata preuzele ustaše i tada je bio njihova glavna vazdušna luka

  • 7

Aerodrom Borongaj u Zagrebu je izgrađen 1926. godine i tada se nalazio na samo 6 kilometara od grada. Ono što je zanimljivo da je natpis na jednoj zgradi aerodroma napisan ćirilicom.

DOKUMENT O ĆIRILICI KOJI HRVATSKA ŽELI DA SAKRIJE sada je "procureo" na internet! (FOTO)

Aerodrom u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji je korišćen za civilni saobraćaj, ali i za vojne potrebe.

1927. se Čarls Lindberg spustio se na ovaj aerodrom, nakon uspešnog leta preko Atlantika. 15. februara 1928. godine otvara se prva vazdušna linija između Zagreba i Beograda. Uskoro su uspostavljene i linije do Beča, Budimpešte, Praga, Milana, Graca, Ljubljane, Sarajeva, Splita, Trsta, Dubrovnika i Klagenfurta.

Prve godine prevezeno 1.322 putnika i 10 tona tereta. Već sledećih godina otvaraju se domaće linije koje Zagreb povezuje s Dubrovnikom, Ljubljanom, Splitom, Sarajevom i ostalim gradovima bivše Jugoslavije.

Početkom Drugog svetskog rata prestaje civilni vazdušni promet i aerodrom se koristi isključivo u vojne svrhe regularne vojske. Dolaskom Drugog svetskog rata i NDH, preuzimaju ga ustaše i postaje im glavna vazdušna luka, i matična luka Pavelićevog Junkersa.

Tokom 1944. je bio više puta bombardovan od strane američkih aviona. Danas je tamo nekoliko skladišta raznih kompanija i uklonjen je natpis Zagreb na ćirilici.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    10. septembar 2015 | 23:19

    Unistavaju cirilicne knjige zabranjuju cirilicu, zagovaraju vracanje "za dom spremni" u vojsku a sve su to bile karakteristike NDH, srame se svoje istorije jer je nemaju citav zivot ih neko drugi jase i nikad se sami nisu borili za slobodu Srbi ih oslobodili 1918 u Rijeci Srbe docekali kao heroje, Dubrovnik 1878 Srpski orkestar nastao, Djujic sa Srbima u Krajini 41 i kazu da nema Srba u HR i nikad nije bilo, Madjari su im dali Srpski jezik da pisu i da uce narodne pjesme jer je Srpski jezik ih bio prepun dok njihov nije postojao te nisu imali narodne pjesme a od jednom se pojave! I za kraja jeda fina od svih Srba najgori su Hrvati!

  • PeXoN

    11. septembar 2015 | 09:06

    Najstariji hrvatski pisani dokument "Povaljska listina " pisan je ćirilicom.

  • Stipe

    10. septembar 2015 | 17:00

    A jos malo zvat ce se Dr. Franje Tuđmana!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA