MRTVA TRKA DVA FAVORITA: Francuska sutra bira predsednika

Skoro 44 miliona birača odlučuje između deset kandidata, a glavna bitka vodiće se između aktuelnog predsednika Nikole Sarkozija i socijalističkog kandidata Olanda

  • 0

U Francuskoj je u ponoć počela predizborna tišina, pred sutrašnji prvi krug predsedničkih izbora, na kojima će skoro 44 miliona birača glasati za jednog od 10 kandidata za šefa države.

Prema svim anketama, ubedljivi favoriti su dosadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi, lider desničarske Unije za narodni pokret (UMP), i socijalista Fransoa Oland.

Očekuje se da će Sarkozi i Oland na sutrašnjem glasanju biti prilično izjednačeni, ali da nijedan od njih neće dobiti dovoljan broj glasova u prvom krugu izbora i da će u drugom krugu, 6. maja, pobediti Oland.

Mnogi analitičari vide sutrašnje izbore kao neku vrstu referenduma, na kojem će Francuzi pokazati šta misle o nepopularnom Sarkoziju, povezanom s tajkunima i oženjenom supermodelom Karlom Bruni.

Sarkozi je u jednom trenutku bio najnepopularniji predsednik Francuske, a u prilog mu ne idu ni kriza u evrozoni ni najviša stopa nezaposlenosti u zemlji u poslednjih 12 godina (10 odsto).

Istraživanje javnog mnjenja pokazuje da će treće i četvrto mesto osvojiti liderka ekstremnodesničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen i kandidat Levičarskog fronta Žan-Lik Melanšon, dok će iza njih biti Fransoa Beru iz Demokratskog pokreta.

Za mesto šefa države nadmeću se i kandidatkinja zelenih Eva Žoli, kandidat ekstremnolevičarske Nove antikapitalističke partije Filip Putu, Natali Arto ispred ekstremnolevičarske Radničke borbe, kandidat stranke Solidarnost i napredak Žak Šeminad i kandidat degolističke stranke Ustani Republiko Nikola Dipon-Enjan.

Biračka mesta u Francuskoj biće otvorena u 8 sati ujutro, dok će u prekomorskim departmantima glasanje početi danas.

Preliminarni rezultati trebalo bi da budu saopšteni u nedelju kasno uveče, a konačni rezultati najkasnije u sredu.

Mada sve ankete ukazuju na ubedljivu pobedu Olanda u drugom krugu izbora, stručnjaci upozoravaju da se u prvom krugu očekuje veliki broj uzdržanih birača - do 25 odsto, što bi moglo da utiče na izborne rezultate.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA