Za dva veka Univerzitet u Beogradu imao samo jednu rektorku!

U Srbiji je osam državnih univerziteta, a jedina aktuelna žena-rektor je profesorka Ljiljana Mrkić Popović, na čelu beogradskog Univerziteta umetnosti. S druge strane, po ukupnom broju studenata na fakultetima u Srbiji, više je ženske populacije

  • 0

Na rukovodećim pozicijama državnih univerziteta i fakulteta u Srbiji dominiraju muškarci, a po svemu sudeći, takav trend biće nastavljen, jer za novog rektora Univerziteta u Beogradu (UB), koji uskoro treba da bude izabran, nijedna žena čak nije ni kandidovana.

Prvi čovek UB biće izabran krajem maja, a ta ustanova je od 65 rektora u svojoj dvovekovnoj istoriji imala samo jednu rektorku, prof. dr Mariju Bogdanović, i to od školske 2000/01 do 2003/04. godine.

U Srbiji je osam državnih univerziteta, a jedina aktuelna žena-rektor je profesorka Ljiljana Mrkić Popović, na čelu beogradskog Univerziteta umetnosti.

U rukovodstvu UB sada su dve žene prorektorke, a od 31 fakulteta u sastavu tog univerziteta, samo je šest žena na mestu dekana - na Filozofskom, Filološkom, Farmaceutskom, Biološkom fakultetu, Tehnološko-metalurškom i Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju.

Od 14 fakulteta u sastavu Univerziteta u Novom Sadu, na tri fakulteta su žene na funkciji dekana, a polovinu od ukupnog broja zaposlenih čine žene.

Novosadski univerzitet je najprogresivniji u ustupanju rukovodećih pozicija ženama, jer je u poslednjih deset godina imao tri rektorke, s tim što je na toj položaju sada muškarac.

S druge strane, po ukupnom broju studenata na fakultetima u Srbiji je više ženske populacije. Studentkinje su, prema istraživanjima, u proseku uspešnije, jer brže završavaju studije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u školskoj 2011/12. godini u Srbiji je na državnim i privatnim fakultetima upisano 53.082 studenta, od toga je 28.466 devojaka, oko 4.000 više od mladića. Na državnim fakultetima ove godine upisano je 31.532 studenta - 13.637 muškaraca i za nešto više od 4.200 žena.

Studentkinje dominiraju na pravima, ekonomiji, filozofiji, filologiji, farmaciji, biologiji.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA