NOVA NAREDBA EVROPSKE UNIJE: Vozači, bez ovog dokumenta uskoro nećete moći na put!

Nove odredbe moraće da se drže sve države članice EU od 1. januara 2016. godine

  • 24

Profesionalni vozači od 1. janaura 2016. godine neće moći da voze drumovima EU ukoliko kod sebe ne budu imali uverenje da nemaju ili da na adekvatan način ne leče poremećaj slip apneju, saznaje Telegraf.

Ovaj poremećaj se manifestuje prekidima disanja tokom sna, uzrok je umora i pospanosti, a procenjuje se i uzrok oko 30 odsto saobraćajnih nezgoda.

Ovo propisuje Direktiva EU, a njene odredbe sve države članice biće u obavezi da usvoje, objave i počnu da primenju do 31. decembra 2015. godine.

VOZAČ ZASPAO ZA VOLANOM: Užasan snimak autobusa koji gubi kontrolu! (VIDEO)

Na osnovu nje, internacionalne vozačke dozvole za zemlje EU neće moći da se izdaju ili obnove kandidatima ili vozačima koji pate od opstruktivne slip apneje, a nemaju medicinsko mišljenje.

Ona će se, naime, izdavati samo onim kandidatima za vozače ili obnoviti vozačima koji na odgovarajući način leče umerenu ili tešku opstruktivnu slip apneju, i sve to imaju dokumentovano i potvrđeno od ovlašćenog lekara.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Doktor medicinskih nauka Tatjana Radosavljević, pneumoftiziolog kaže za Telegraf da se ova direktiva odnosi na sve profesionalne vozače, od vozača autobusa preko šlepera do pilota.

Ona tumači da će ona uticati i na vozače koji dolaze iz Srbije, jer se na ovaj način članice EU bore da smanje broj saobraćajnih nezgoda.

U TEŠKOJ SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI POGINULA DEVOJČICA (6): Njen otac teško povređen!

Radosavljevićeva ističe da zbog prestanka disanja u toku sna, što prati slip apneju, osobe koje je imaju, ne uspevaju noću da se odmore, pa su danju umorne i pospane.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Slip apneja je prestanak disanja ili izrazito smanjenje protoka vazduha kroz disajne puteve u toku spavanja, koji traju duže od deset sekundi. Ako se nekom disanje prekine od 15 do 29 puta u toku jednog sata sna, on ima umerenu, a ako je taj broj odnosno AHI indeks (prosečan broj prekida u disanju u toku jednog sata sna) veći od 30, reč je o teškoj slip apneji - navodi Radosavljevićeva i dodaje:

- Simptomi su hrkanje, prekidi sna, nemiran san, osećaj pritiska na grudni koš, potreba da duže spavaju, izraženo znojenje. Ujutru se bude umorni, preznojeni, neobjašnjivo preplašeni, a u toku dana su pospani zbog čega vozači mogu da se uspavaju za volanom. Takođe, često ujutru imaju glavobolje, zatim prisutan je nedostatak koncentracije, zaboravnost, snižena im je pažnja, a prisutne su i česte promene raspoloženja i seksualna disfunkcija.

Foto-Ilustracija: Tanjug/Saša Petrović Foto-Ilustracija: Tanjug/Saša Petrović

Prema njenim rečima, najnovije studije pokazuju da je čak trećina vozača motornih vozila, koji su zaspali u toku vožnje i na taj način izazvali saobraćajnu nezgodu, bolovala od slip apneje.

- Dijagnoza ove bolesti postavlja se upotrebom specijalnih aparata koji, slično holteru, beleže proces disanja, respiratorne pokrete, faze sna, koncentraciju kiseonika u krvi, EKG, intenzitet hrkanja, ali i sve druge događaje u toku spavanja. U zavisnosti od vrste i težine bolesti može se lečiti. Najčešće se preporučuje upotreba aparata odnosno posebnih maski (CPAP). Nose se u toku spavanja i one "dišu umesto pacijenta" u trenucima pauza u disanju. Jedan broj slučajeva leči se i hirurški - kaže ona.

Printskrin: Youtube/LiveLeak Printskrin: Youtube/LiveLeak

Dodaje da ove osobe moraju redovno da prolaze preglede:

- Vozači sa umerenom slip apnejom moraju na tri godine da se kontrolišu, a oni sa teškom na dve.

Predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović smatra da se ovo odnosi samo na vozače koji su građani članica EU, ali ističe da bi bilo dobro da se ovi propisi ugrade i u naše nacionalno zakonodavstvo.

- To znači da bi naši vozači pored provere vida i ostalih uverenja koje bi trebalo da pribave, morali da imaju i uverenje koje se odnosi na slip apneju - kaže Okanović.

Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić Foto-ilustracija: Tanjug/Oksana Toskić

Inače, od slip apneje pati svaki dvadeseti čovek u svetu. Rizik da od nje obole imaju gojazne, osobe koje hrču, konzumiraju alkohol, koriste antidepresive, imaju nosne devijacije i druge promene, određeni oblik ždrela, ali neke pridružene bolesti. Ne vezuje se za starost, ali od nje češće obolevaju muškarci.

Osim što je uzrok saobraćajnih nezgoda, posledice slip apneje mogu biti i povišen krvni pritisak sa koronarnom bolešću i popuštanjem srca, hronični respiratorni otkaz pluća, moždani udari, depresije.

(Ljubinka Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • plej

    22. septembar 2015 | 09:49

    Boze, koja glupost! Ako to uvedu kod nas, to ce biti jos samo jedna u nizu gluposti kojim pokusavaju da opravdaju sebe. Mnogo bitnije je zakonski regulisati stanje puteva, udarne rupe, bahatost saobracajne policije, nestrucnost i javasluk putarskih sluzbi... Ovako moramo da placamo 500 evra da dobijemo vozacku dozvolu, u Beogradu u novembru moramo da imamo zimske gume iako je kolovoz suv, u po bela dana po suncanom vremenu moramo da drzimo upaljena svetla, svi moramo da imamo prvu pomoc a 90% ljudi moze samo da naskodi povredjenom ako je upotrebi. Mnogo propisa, a primena losa!

  • Djole

    22. septembar 2015 | 09:50

    Tako treba. Samo zdravi, sposobni, trezni, smireni I odgovorni treba da jure putevima. Bolesni imaju vecu sansu da naprave nesrecu.

  • Mi

    22. septembar 2015 | 12:44

    Vaznije bi bilo kontrolisati koliko sati vozi vozac i zabraniti da vrse utovar i istovar. Mnogi vozaci krecu na put umorni bas zbog utovara i istovara i tu opada moc koncentracije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA