Koncert Beogradske filharmonije u Negotinu (FOTO)

Zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji, negotinska publika je na 50. jubilarnim Mokranjčevim danima i nakon petnaest godina, mogla da uživa u koncertu Beogradske filharmonije.

  • 0

Pre početka koncerta prisutnima su se obratili Ivan Tasovac, ministar kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, Majkl Devenport, šef Delegacije EU u Srbiji i Jovan Milovanović, predsednik Opštine Negotin, koji je ovom prilikom i uvaženim gostima uručio i Plakete festivala sa likom velikog Mokranjca.

Foto: Promo Foto: Promo

Milovanović je iskoristio priliku i da zahvali Delegaciji Evropske unije na pruženoj pomoći u organizaciji jubilarnog Festivala, kao i ministarstvu kulture na višedecenijskom pokroviteljstvu muzičkih svečanosti posvećenih Mokranjcu.

Majkl Devenport je u svom obraćanju istakao da je za njega velika čast što ima priliku da prisustvuje ovako velikoj svečanosti i festivalu koji je veliki ne samo za Negotin, već za celu Srbiju.

Foto: Promo Foto: Promo

Ministar kulture i informisanja, Ivan Tasovac rekao je da je Mokranjac za muziku ono što je Vuk Karadžić za pismenost i svrstao velikog kompozitora u red najznačajnijih ličnosti srpske istorije.

Pod dirigentskom palicom Vladimira Kulenovića, na repertoaru večerašnjeg koncerta bilo je Vujićevo “Srpsko kolo”, Dvoržakov Koncert za violončelo sa solistkinjom Majom Bogdanović i Konjovićeva Simfoniju u Ce-molu.

Foto: Promo Foto: Promo

Beogradska filharmonija, institucija kulture sa tradicijom dugom 91 godinu i sa 96 muzičara prosečne starosti 40 godina, napravila je značajan uspeh i pozicionirala se, tokom poslednje decenije, kao jedan od najboljih nacionalnih orkestara u regionu. Prema navodima međunarodnih medija, Filharmonija je jedan od vodećih evropskih orkestara (Independent), kultni srpski orkestar (Financial Times), najuspešnija kulturna institucija u Srbiji (Jutarnji list, Zagreb) i najjače PR oružje Srbije (Kvällsposten, Malmö). Orkestar u poslednjih nekoliko sezona sarađuje sa svetski poznatim dirigentima i solistima poput Zubina Mehte, Kšištofa Pendereckog, Sera Nevila Marinera, Borisa Berezovskog, Gerharda Opica, Berija Daglasa, Nelsona Freirea, Fazila Saja, Andreja Gavrilova, Julijana Rahlina, Sare Čang, Izabel Faust, Miše Majskog, Davida Geringasa, Sol Gabete, dua Igudesman i Džu i drugih.

Od 2010. godine, šef-dirigent Beogradske filharmonije je renomirani kineski dirigent Muhai Tang, dok se na poziciji Rezidencijalnog dirigenta, od sezone 2013/14, nalazi mladi srpski dirigent Vladimir Kulenović, čija se karijera uspešno razvija u SAD.

Kvalitetu rada orkestra značajno doprinosi Fondacija Beogradske filharmonije Zubin Mehta sa svojim strateškim partnerima. Tokom nekoliko poslednjih godina orkestar je imao zapažene međunarodne turneje i gostovanja u Italiji, Austriji, Švedskoj, Francuskoj, Sloveniji, BiH i Hrvatskoj. Gostovanja na festivalu u Ravelu 2010, prvi posleratni nastup u Dubrovniku na otvaranju festivala Julijan Rahlin i prijatelji (2011) i trinaest održanih koncerata u okviru turneje po Italiji  2011. Godine. U sezoni 2014/15 realizovana je i prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD, koja je održana u oktobru 2014. godine u Čikagu, Klivlendu, Vašingtonu i Njujorku. Pored toga, u novembru 2014. godine orkestar je bio na turneji po gradovima Nemačke i Švajcarske.

Originalni i jedinstveni koncept ciklusa novogodišnjih koncerata, koji kroz muziku promoviše etničke i verske različitosti, privukao je veliku pažnju domaće i strane javnosti, a prepoznat je i podržan od strane Evropske unije. Beogradska filharmonija je takođe pokrenula i regionalnu saradnju tri nacionalne filharmonije Srbije, Hrvatske i Slovenije, u okviru projekta Pika-Točka-Tačka. Vođena idejom da dirigovanje kao profesija ne zavisi od pola, a sa ciljem da inspiriše i dame da zauzmu centralno mesto u karijerama, Beogradska filharmonija je u sezoni 2013/14 realizovala ciklus Na visokim potpeticama. Ciklus Bizarrte predstavlja avangardnu stranu klasične muzike kroz neobične koncepte, programe i nestandardne instrumente, a sezonama unazad privlači novu publiku.

Pratite Telegraf.rs i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA