PRAVI VERNICI znaju da je danas jedan od NAJTUŽNIJIH HRIŠĆANSKIH praznika!

Predanje kaže da su mučenici dobrovoljno došli u Nikomediju, zajedno sa ženama i decom, kako bi išli istim putem kojim je prošao i mučeni Isus Hristos

  • 4

Hrišćanski vernici danas obeležavaju dan Svetih 3.618 mučenika postradalih u Nikomediji.

AKO OVO DANAS URADITE, IMAĆETE POSEBNU SNAGU: Vernici slave svetog Simeona!

Ovaj praznik je među najtužnijim hrišćanskim praznicima, a seća na jedan dan u Nikomediji u kojem je postradalo čak 3.618 mučenika koji su 285. godine, po dolasku u Aleksandriju pogubljeni po naredbi rimskog cara Dioklecijana.

Predanje kaže da su mučenici dobrovoljno došli u Nikomediju, zajedno sa ženama i decom, kako bi išli istim putem kojim je prošao i mučeni Isus Hristos.

TURSKI PREMIJER OSUO PALJBU PO EVROPI: Gradite hrišćansku tvrđavu!

Oni su pred cara izašli vičući: "Mi smo Hrišćani", što je Dioklecijana razbesnelo. Imperator se međutim posle početne srdžbe ipak pribrao i probao da mučenike laskanjem odvrati od njihovih ideja i nagovori ih da odustanu, ali ni to mu nije uspelo.

AZILANTI U NEMAČKOJ IZ ISLAMA PRELAZE U HRIŠĆANSTVO: Iako im preti smrt, ne odustaju od PROMENE VERE!

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Kada su sva ubeđivanja da odustanu propala, Dioklecijan je naredio vojnicima da se svih 3.618 mučenika mačevima poseku pred njim, a potom da se njihova tela pobacaju u provalije.

Kosti mučenika su bile pronađene tek posle nekoliko godina, kada su i proglašeni za svete mučenike.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Frend

    15. septembar 2015 | 09:20

    Slava im!

  • obilic

    15. septembar 2015 | 08:11

    Sad je red na nas

  • renata

    15. septembar 2015 | 09:34

    To je zaista bilo suludo i ne slaze sa sa onim sto je Isus savetovao svoje sledbenike da budu mudri kao zmije a bezazleni kao golubovi. Kad je rimska vojska opkolila Jerusalim hriscani su se setili sta im je Isus rekao da cim se u jednom momentu povuce da beze u planine. Isus nije trazio od svojih sledbenika da dobrovoljno idu u smrt ako mogu da se spasu. Apostol Pavle je osudjivao neke koji sami sebe muce misleci da tako oponasaju Hrista. Vec u to vreme doslo je do cepanja hrisanstva i stvaranja nekih sekti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA