VELIKO PRIZNANJE ZA ICT SEKTOR NARODNE BANKE SRBIJE: Srpski stručnjaci na prestižnom sastanku CBC KLUBA!

U Lucernu od 6. do 10. septembra 2015. godine održan je sastanak CBC kluba, a bili su prisutni IT profesionalci iz ukupno 20 centralnih banaka, među kojima je svoje predstavnike imala i Narodna banka Srbije

  • 0

Prošle nedelje u Lucernu održan je sastanak CBC (Central Bankers Club) kluba koji okuplja ICT organizacione jedinice centralnih banaka, gde su se sastali najprofesionalniji i najbolji stručnjaci iz ove oblasti na svetu, a svoje predstavnike imala je i Narodna banka Srbije!

DEVIZNE REZERVE SRBIJE U SIGURNIM RUKAMA: Evo šta Goran Kunjadić kaže o bezbednosti srpskog novca! (FOTO)

Ovaj prestižni skup u Lucernu održan je u organizaciji Centralne banke Švajcarske, a na kojem je održan sastanak CBC (Central Bankers Club) kluba koji okuplja ICT organizacione jedinice centralnih banaka.

DOBRA STVAR IZ NBS: Novi Zakon o osiguranju štiti građane! Evo i kakoDOBRA STVAR IZ NBS: Novi Zakon o osiguranju štiti građane! Evo i kako

Na ovom skupu učestvovala je i NBS koja je imala svoje predstavnike, a koliko je ovaj skup zaista prestižan govore činjenice da Švajcarska nije član niti Ujedinjenih nacija niti Evropske unije, tako da se izbor pozvanih centralnih banaka bazirao isključivo na profesionalnom nivou.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Panthermedia, Wikipedia/Lumen roma Foto-Ilustracija: Profimedia/Panthermedia, Wikipedia/Lumen roma

HUMANOST NA DELU: Evo koliko novca je Narodna banka Srbije dala ugroženim ljudima! (INFOGRAFIK)

Na sastanku CBC kluba u Lucernu, koji je održan od 6. do 10. septembra 2015. godine bili su prisutni IT profesionalci iz ukupno 20  centralnih banaka i to: Holandije, Izraela, Švajcarske, Islanda, Kazahstana, Danske, Austrije, Makedonije, Švedske, Mađarske, Norveške, Portugalije, Irske, Finske, Kipra, Bugarske, Malte, Južnoafričke republike, Luksemburga i naravno Srbije.

CBC klub poziva na svoje forume predstavnike IT centralnih banaka koje nisu članice kluba, ali su po oceni CBC kluba potencijalni budući članovi. CBC klub donosi odluku o pozivu na forum isključivo na osnovu uvida u dostignuća svakog od IT-ja centralni banaka.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Nakon prošlogodišnje poseta gospodina Rolanda Vetstajna, rukovodioca IT aplikacija u Nacionalnoj banci Švajcarske inače predsedavajući CBC kluba, upućen je lični poziv Goranu Kunjadiću, generalnom direktoru Sektora za informaciono-komunikacione tehnologije Narodne banke Srbije za prisustvo forumu CBC.

Ovaj poziv predstavlja značajno priznanje ICT Sektoru Narodne banke Srbije, Narodnoj banci Srbije kao i republici Srbiji i predstavlja prvi korak ka članstvu Srbije u CBC klubu. Na taj način je nedvosmisleno potvrđen profesionalizam i kvalitet ICT Sektora u Narodnoj banci Srbije.

Gospodin Vetstajn je najavio posetu Narodnoj banci Srbije radi dalje razmene iskustava.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U zaključcima svake od grupa, donete su preporuke za svaku od razmatranih oblasti kako bi se dalje unapredio rad IT jedinica u centralnim bankama. Značajno je istaći da su pojedine preporuke proistekle iz iskustva ICT Sektora Narodne banke Srbije. Kao jedan od primera koje NBS već koristi a koji su usvojeni kao preporuke je korišćenje savremenih BI – Business Intelligence tehnologija.

U Narodnoj banci Srbije je konstatovano da se mnoge preporuruke već primenjuju u radu ICT Sektora, dok će za druge preporuke biti razmotrena mogućnost primene u ICT NBS. Čime je jasno istaknuta podrška Guvernera Jorgovanke Tabaković ICT Sektoru NBS i naglašen značaj i uloga ICT tehnologija u poslovanju Narodne banke Srbije.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Teme koje su obrađivane po grupama su bile:

* Upravljanje informacionim sistemom na najvišem nivou

* Upravljanje informacionim sistemom na operativnom nivou

* Razvoj bankarskih aplikacija

* Tehnička pitanja ICT sistema

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Cilj i svrha CBC

CBS klub je osnovala Nacionalna banka Švajcarske. Razlog postojanja CBC kluba je organizovanje foruma na kome će zaposleni u IT jedinicama centralnih banaka mogu da podele svoja iskustva i razmene informacije. Neminovno, neka pitanja su zajednička za sce IT jedinice centralnih banaka dok su neka pitanja specifična za pojedine centralne banke. Zato je jedan od ciljeva međunarodne saradnje da se uspostavi saradnja IT grupa centralnih banaka koje su manje ili više uporedive u smislu njihove veličine i funkcionalnosti. Ovaj kontekst je bio važan pokretač za uspostavljanje IT foruma koji je specijalno posvećen IT zaposlenima u centralnim bankama. CBC koja je osnovana pre 38 godina, i dalje organizuje praktične forume do današnjeg dana.

Sastanci i članovi CBC

CBC ima dugu tradiciju koja započinje prvim sastankom 1977. godine, koji je održan u Finskoj, a prisustvovale su centralne banke: Austrije, Danske, Finske, Grčke, Irske, Norveške, Švedske i Švajcarske.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Od 1977. godine, broj zemalja članica je u povećanom od 8 do 17. Sledeće zemlje su trenutno članovi CBC IT: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Danska, Finska, Grčka, Mađarska, Island, Izrael, Luksemburg, Malta, Holandija, Norveška, Portugalija, Švedska i Švajcarska.

CBC IT članovi se sastaju svake dve godine da podele i razmene informacije vezane za IT. IT stručnjaci centralnih banaka razmenjuju svoja iskustva u 3 do 5 radnih grupa koje se fokusiraju na specifične IT problema.

Teme koje se obrađuju na sastancima CBC kluba su sledeće:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

* Uspostavljanje osnova za racionalizaciju IT troškova

* Upoređivanje troškova u odnosu na druge centralne banke sličnih kapaciteta, složenosti i karakteristika

* Identifikacija mogućnosti za poboljšanje efikasnosti IT

* Davanje preporuka za povećanje IT efikasnosti i efektivnosti

* Stvaranje osnove za kontinualno praćenje IT resursa

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

* Razmena profesionalni informacija među IT centralnih banaka

Kako naš portal saznaje 13. i 14. oktobra u Narodnoj banci Srbije održaće se Belgrade Information Technology in Central Banks Forum, BITCB 2015.

Na forumu će biti prisutni predstavnici više od 20 IT organizacionih jedinica centralnih banaka kao i predstavnici Svetske banke i Evropske centralne banke.

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA