Prekinuti pregovori Grčke i banaka o otpisu duga

Grčki mediji izveštavaju da je do nesuglasica došlo zbog kamatnih stopa na nove obveznice koje bi Grčka, prema predviđenom planu, ponudila zajmodavcima u zamenu za dužničke hartije koje dospevaju na naplatu.

  • 0

Velike banke nisu uspele da postignu dogovor oko otpisa grčkog duga, saopštio je danas Institut za međunarodne finansije (IIF) koji pregovara u ime privatnih zajmodavaca, navodeći da su razgovori Grčke i banaka prekinuti.

U saopštenju se navodi da predlozi za otpis značajnog dela grčkog duga "nisu doveli do konstruktivnog zajedničkog stava svih učesnika", prenela je agencija AFP.

U okviru predloženog plana predviđeno je da banke otpišu 50 odsto potraživanja na ime grčkih obveznica u svom vlasništvu, što bi ogromni dug Atine od preko 350 milijardi evra smanjilo za oko 100 milijardi.

Dobrovoljni otpis duga predstavljao bi veliki korak ka izbegavanju bankrota Grčke.

"S obzirom na okolnosti, pregovori sa Grčkom i zvaničnim sektorom su zaustavljeni da bi se razmotrile prednosti dobrovoljnog pristupa", navodi IIF.

U ovonedeljnim pregovorima učestvovali su predstavnik francuske banke "BNP Pariba" Žan Lemjer i direktor IIF-a Čarls Dalara, koji su predstavljali banke, i premijer Grčke Lukas Papadimos i ministar finansija Evangelos Venizelos.

Saopštenje IIF-a znatno je negativnije od ranijih komentara grčke vlade, koja je navela da će razgovori biti nastavljeni sledeće nedelje.

"Na dobrom smo putu, koristimo zamah. Do kraja sledeće nedelje mogli bismo da imamo konačan predlog dogovora sa privatnim sektorom. Mogli bismo, do početka februara, da imamo zvaničnu javnu ponudu", poručilo je grčko Ministarstvo finansija novinarima.

Grčki mediji danas izveštavaju da je do nesuglasica došlo zbog kamatnih stopa na nove obveznice koje bi Grčka, prema predviđenom planu, ponudila zajmodavcima u zamenu za dužničke hartije koje dospevaju na naplatu.

Grčki dnevni list "Katimerini" piše da su predstavnici privatnog sektora tražili da prinosi na nove obveznice budu oko pet odsto, dok su grčki zvaničnici spremni da pristanu na nivo od oko četiri odsto.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA