Putin ipak gradi vojnu bazu u Siriji. Evo i dokaza! (FOTO)

Američki list je uz pomoć satelitskih snimaka zaključio da Rusija ipak gradi vazdušnu vojnu bazu u ovoj ratom razorenoj zemlji

  • 8

Nedavni potezi Rusije u blizini sirijske luke Latakija ukazuju na to da Moskva planira da izgradi vazdušnu vojnu bazu na toj lokaciji, gde je već prisutno dosta ljudi i vojne opreme, izjavio je portparol Pentagona Džef Dejvis. Američki magazin "Forin polisi" je proverio te navode i tvrdi da "nema sumnje" da je tako.

AKO STE ZABRINUTI ZA IZBEGLICE, PRESTANITE DA PODRŽAVATE TERORISTE: Ovo je Asad poručio Evropi (VIDEO)

List je uz pomoć satelitskih snimaka zaključio da se nešto dešava na aerodromu "Basel al Asad", nazvanom po poginulom starijem bratu predsednika Sirije Bašara al Asada.

Početkom meseca, "Njujork Tajms je izvestio da se u sirijskoj luci gradi pokretni kontrolni toranj, a "Forin polisi" navodi da je u pitanju nešto mnogo više od montaže. Sumnja se da bi baze za vazdušne operacije ruske ratne avijacije mogla da služi i kao logistički centar ruskih trupa u Siriji.

General Nikolaj Bogdanovski tvrdi da Moskva trenutno ne planira uspostavljanje vojne vazduhoplovne baze u Siriji, ali da "svašta može da se desi".

Rusija, pak, i dalje tvrdi da vojnu opremu šalje Siriji da bi pomogla vladi te zemlje u borbi sa takozvanom Islamskom državom, prenosi britanski javni servis BBC.

- Postoje naznake da Rusija raspoređuje ljude i opremu u oblasti Latakije i aerodroma u blizini te luke što ukazuje na to da planira da uspostavi neku vrstu vazdušne baze na toj lokaciji - rekao je Dejvis, dodajući da Vašington brine da bi ruski vojni potezi mogli da budu u konfliktu sa vazdušnim napadima protiv IS koje sprovode SAD i zemlje članice koalicije koja se bori protiv te terorističke organizacije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Američki zvaničnici, takođe, strahuju da bi podrška Rusije Siriji mogla da učvrsti režim predsednika Bašara al Asada i da zakomplikuje nedavne napore da se pronađe političko rešenje za konflikt, navodi BBC..

Dva ruska aviona sa oko 80 tona humanitarne pomoći sletela su pre nekoliko dana na aerodrom kod Latakije, u jeku tvrdnji da Moskva jača vojnu podršku svom savezniku Damasku.

Predstavnik ruskog ministarstva odbrane general major Igor Konašenkov izjavio je da je avionom "Antonov An-124" dopremljena humanitarna pomoć u vidu osnovnih potrepština i hrane za civile, kao i oprema za podizanje kampa u koji bi bilo smešteno više od 1.000 izbeglica.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Agencije)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    18. septembar 2015 | 10:38

    Треба да гради и у Србији.... Не једну, него више њих, наравно војни аеродром се такође подразумева!

  • AmonRa

    17. septembar 2015 | 15:52

    Pa kada to rade ameri onda nikom nista....a sada prpa??

  • ing.Miloš Đonović

    17. septembar 2015 | 14:27

    Sve vojske u principu ako su prave treba da dišu,ali to ne znači da Atlanski pakt ili neka druga zemlja treba da rade što hoće,podržavamo Rusiju koja želi da bude uticajna zemlja a to ne može biti samo iz Srbije ili Crne Gore već da se krene malo dalje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA