ZVEZDA I PARTIZAN ZABRANJENI U OSNOVNOJ ŠKOLI: Dečak (10) pretučen jer je nosio trenerku sa GRBOM PARTIZANA!

- Dečak koji je bio četvrti razred je nosio trenerku sa grbom Partizana i zbog toga je pretučen ispred škole, jednom dečaku koji navija za Zvezdu su isekli duks - istakao je školski pedagog

  • 13

U Osnovnoj školi "Đorđe Krstić“ u beogradskom naselju Žarkovo roditeljima i đacima je početkom školske godine preporučeno da se ne nose odevni predmeti, kao ni đački pribor sa obeležjima Crvene Zvezde i Partizana, dva najveća srpska kluba.

Školski pedagog Tatjana Ilić Marković objasnila je da je još u maju Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u saglasnosti sa pedagoško-psihiloškom službom doneo odluku o preporuci nenošenja navijačkih dresova i uopšte bilo kog odevnog predmeta, kao i đačkog pribora (svezaka, pernica) sa navijačkim obeležjima.

Kako je za Mondo rekao otac dečaka koji pohađa drugi razred u ovoj školi, deci je to pročitano na početku ove školske godine, pa su mnogi bili iznenađeni.

- Učiteljica je to pročitala deci na času, a posle sam video i obaveštenje na vratima škole. Bio sam prilično iznenađen, ali, pretpostavljam, da je zbog tih obeležja bilo problema i verovatno sukoba među đacima - ističe ovaj roditelj.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Tu odluku je podržala odeljenska zajednica, nastavničko veće, savet roditelja i školski odbor, a potom je ta odluka preporučena i direktoru škole. Pošto je podržana od strane svih relevantnih činilaca, stupila je na snagu početkom ove školske godine - rekla je za Mondo školski pedagog.

Objasnila nam je da razlog za ovakvu odluku leži u porastu nasilja u školi i oko škole i to baš zbog “Partizanovih i Zvezdinih navijača.”

- Prošle godine su trojica učenika zadobili teške telesne povrede. Dečak koji je bio četvrti razred je nosio trenerku sa grbom Partizana i zbog toga je pretučen ispred škole. Druga dvojica učenika su pretučeni kod obližnje pekare - istakla je Ilić Marković.

Ona navodi da su napadačima izrečene teške kazne, ali da je nakon toga moralo da se uradi nešto po pitanju preventive.

- Znate, ti sukobi su se često dešavali. Jednom dečaku koji navija za Zvezdu su isekli duks, drugom koji navija za Partizan su iscepali svesku i pisali ružne poruke. Najgori su osmaci - urezuju grbove, simbole klubova u klupe, lupaju po klupama na času. Teško ih je obuzdati - kaže Ilić Marković.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Prema njenim rečima većina roditelja, a i učenika su oduševljeno prihvatili ovu odluku (o zabrani nošenja navijačkih obeležja), ali ima i onih koji su se bunili.

- Negodovali su baš oni čija su deca najproblematičnija. Niko se nije požalio nadležnima u školi, ali su nam roditelji preneli da su čuli pritužbe i negativne reakcije - kažu u školi.

Kako su nam objasnili u školi , ali i u Ministarstvu prosvete pravila ponašanja u svakoj školi donosi Školski odbor.

- Pravila ponašanja škola prilagođava sredini u kojoj se nalazi, uvažavajući ličnost dece, učenika, zaposlenih i roditelja. Učenici, njihovi roditelji i zaposleni dužni su da se pridržavaju pravila ponašanja koje je donela škole -  rekli su nam u resornom ministarstvu.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    17. septembar 2015 | 15:49

    Mrznja je postala deo naseg identiteta i mentaliteta i sada kada nemamo spoljnje "neprijatelje" mrzimo se izmedju sebe.

  • Sever

    17. septembar 2015 | 17:54

    Odlican predlog je bio da se uvedu SKOLSKE UNIFORME!!!! Nema obelezja, nema mode, nema prestiza, nema kica i nema propagiranja statusa ISKOMPLEKSIRANIH RODITELJA!!!

  • AArdvark

    17. septembar 2015 | 15:24

    Fudbal nam je bedan. Ne mogu da ga gledam koliko je los. Ali zato navijaci vrsljaju, a dece gledaju i kopiraju. Mi smo sada po svemu na nivou neke latonoamericke banana republike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA