Siniša Mali otvorio 49. Bitef festival pod sloganom "Uspomeni Jovana Ćirilova"

  • 0

U Narodnom pozorištu u Beogradu večeras je svečano počeo 49. Bitef, koji se ovoga puta održava pod naslovom "Uspomeni Jovana Ćirilova".

Festival je proglasio otvorenim gradonačelnik Beograda Siniša Mali, ističući da je Bitef jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija prestonice, njegov zaštitni znak i kulturni brend.

Nažalost, rekao je on, prvi put od osnivanja Bitef će proteći bez osobe koja je osmislila i poklonila gradu ovu manifestaciju - Jovana Ćirilova koji je, zajedno sa Mirom Trailović - razvijao festival koji je postao naše dragoceno kulturno nasleđe.

- Ćirilov je doveo svet u Beograd i za nas je čast da njemu posvetimo ovogodišnje izdanje Bitefa - izjavio je Mali koji je u jednom trenutku napravio lapsus rekavši - Jovan Trailović.

Gradonačelnik je istakao da se na 49. Bitefu očekuje više od 500 učesnika i gostiju, a da Grad već razmišlja i o narednom, jubilarnom izdanju.

Pored toga, dodao je on, Beograd će sledećeg septembra biti i domaćin svetskog kongresa pozorišnih kritičara, što će biti prilika da razgovaramo o teatru, kulturi i umetnosti, da stvaramo sliku Beograda kakva nam nedostaje.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Mali je zahvalio na trudu selektorki Bitefa Anji Suši i direktoru Milošu Latinoviću, a goste i građane Beograda pozvao da u narednih nedelju dana uživaju u progamu koji je, kako je rekao, za većinu nas tvorevina hrabrosti i izvor inspiracije.

Mnogobrojnoj publici u Narodnom pozorištu dobrodošlicu je prethodno poželeo direktor Bitefa Latinović, koji je izrazio uverenje da će se ljubitelji teatra radovati predstavama i sećati se Jovana Chirliova.

Verujem da ćete uživati i da ćete u nekoj od predstava pronaći zlatni grumen Jovanove posvećenosti i entuzijazma sa kojima je "pakovao" ovo fantastično zadovoljstvo koje nam je ostavio u nasleđe, rekao je on.

Kao prva u glavnom programu izvedena je hit predstava "Murmel Murmel" nemačkog reditelja i scenografa Herberta Friča, u produkciji Folksbine am Roza - Luksemburg plac iz Berlina.

Većini publike svidela se ova duhovita scenska atrakcija u kojoj jedini tekst čine reči iz naslova, ponovljene na hiljadu različitih načina. Predani ansambl od 11 glumaca, sa jednim "dirigentom", govori, viče, šapuće, vrišti, peva murmel, murmel, murmel, uz adekvatan scenski pokret i koreografiju.

Foto: Promo Foto: Promo

U apstraktnoj scenografiji menjaju se raspoloženja, atmosfera, psihička stanja i međusobni odnosi "likova" u scenama koje izazivaju različite asocijacije, možda i čitave priče, već prema mašti svakog gledaoca.

Buran aplauz dobio je ceo razigran i precizan ansambl kojem se na kraju na na pozornici pridružio i autor Frič.

Do 24. septembra u konkurenciji za nagrade na 49. Bitefu učestvuje deset predstava iz Srbije, regiona, Nemačke, Francuske i Rusije.

Gran pri "Mira Trailović" i Specijalnu nagradu, koja od ove godine nosi ime Jovana Chirilova, koji je preminuo prošle jeseni, dodeliće međunarodni žiri.

Predsednica je glumica Mirjana Karanović, a članovi glumac Žarko Laušević, dramaturg Stefan Blaske (Nemačka), dramaturg Agnješka Jakimjak (Poljska) i dizajner i scenograf Tomas Volgrav (Belgija).

U okviru festivala održavaju se tradicionalni prateći programi Bitef na filmu i Bitef Polifonija, kao i novi prateći program Bitef zona.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA